Lax och romsås

Lax. Denna underbara fisk som erbjuder så många olika vis att reta smaklökarna. Grillad, gravad, rökt, varmrökt eller som denna gången, stekt. Så enkelt, så gott. Och för att lyfta rättens smakupplevelse ännu ett snäpp serverade jag den tillsammans med en otroligt snabb och simpel romsås. Och givetvis en å annan potatis och grönsallad till det. Helt klart en värdig vardagsmiddag, speciellt i mitt studenthem. Laxen kryddade jag endast med örtsalt och sedan stekte i en gnutta olivolja. Till såsen är det enda du behöver detta:
 
-----Romsås-----
1/2 burk (lätt)creme fraiche
2 rågade teskedar röd rom
gräslök efter smak
2 nypor flingsalt
 
 

Gundes lövbiffsgryta

Mat kan smaka gott av en hel hög olika anledningar. Ibland för att man är sjukt hungrig, andra gånger för att man längtat efter något specifikt. Den här rätten smakar sådär extra gott, nästan godare än innan, för min del tack vare att den påminner mig om en fin person som inte längre finns med oss. Den får mig att minnas alla fina, roliga stunder med personen som introducerade lövbiffgrytan i vårat hem för ett flertal år sedan. I söndags valde jag att bjuda mina flytthjälpare på en lite omgjord variant pga. brist på vissa ingredienser i mitt kylskåp under flytten. Även om rätten antagligen inte kommer ge er en massa minnen så hoppas jag ändå att den kommer ge en smakupplevelse ni sent kommer glömma! Här bjuder jag på orginalvarianten, men bara om ni lovar att ta väl vara om det. Ett litet tips bara, det är inget för fegsmakare utan man behöver tåla lite sting i smaklökarna!
 
-----Gundes Lövbiffsgryta----- ca 6 port
800 gram lövbiff
2 msk curry
2 msk soya
2 tsk sambal oelek
3 pressade vitlöksklyftor
6 dl grädde
1 köttbuljongstärning
2 1/2 dl vatten
smör eller olja att bryna köttet i
salt och peppar efter smak
 
  • Bryn köttet i smöret el. oljan. Låt curryn bryna med i någon minut.
  • Tillsätt grädde, vitlök, soya, sambal oelek, vatten, buljongtärningen och salt/peppar efter smak. 
  • Låt koka i ca 5 min. Servera förslagsvis med ris eller pressad potatis, och sallad av valfri smak.
 
 

Snabbpasta

Nu såhär på sommaren är det kanske inte alltid så motiverande att stå i köket när solen skiner ute och värmen är böljande. Då är det rätt så bekvämt att kunna laga god mat som inte tar så lång tid, utan att behöva kompromissa bort allt för många näringsämnen. Min personliga favorit i detta fallet är ihop-plockspastasås. Denna gången använde jag mig av en färdig tomatsås som grund och sen tillsatte lite smått och gott, vilket dessutom resulterade i en ritkigt god maträtt! Servera gärna med färsk pasta, kanske till och med så färsk att du gjort den själv om tiden finns till övers!
 
-----Pasta á la Frida-----        3-4 port
Pasta av valfri sort
1 burk Ica Selection- Zuccini och Paprika pastasås
1 pkt bacon
5-6 champinjoner
1 burk hela kronärtskockshjärtan (ca 240 g avrunnen vikt)
en skvätt matlagningsgrädde (går att utesluta)
 
  • Koka upp pastavatten och koka pastan enligt anvisningarna. Skiva champinjonerna och strimla baconen. 
  • Fräs champinjonerna och baconet. Tillsätt pastasåsen och låt puttra i ett par minuter medan du delar kronärtskockorna i lagomt stora bitar. 
  • Lägg i kronärtskockorna i såsen, tillsätt en skvätt matlagningsgrädde och låt puttra ytterligare ett par minuter.
  • Servera med pastan och njut! 
 
 
 
 
Visa fler inlägg