Gundes lövbiffsgryta

Mat kan smaka gott av en hel hög olika anledningar. Ibland för att man är sjukt hungrig, andra gånger för att man längtat efter något specifikt. Den här rätten smakar sådär extra gott, nästan godare än innan, för min del tack vare att den påminner mig om en fin person som inte längre finns med oss. Den får mig att minnas alla fina, roliga stunder med personen som introducerade lövbiffgrytan i vårat hem för ett flertal år sedan. I söndags valde jag att bjuda mina flytthjälpare på en lite omgjord variant pga. brist på vissa ingredienser i mitt kylskåp under flytten. Även om rätten antagligen inte kommer ge er en massa minnen så hoppas jag ändå att den kommer ge en smakupplevelse ni sent kommer glömma! Här bjuder jag på orginalvarianten, men bara om ni lovar att ta väl vara om det. Ett litet tips bara, det är inget för fegsmakare utan man behöver tåla lite sting i smaklökarna!
 
-----Gundes Lövbiffsgryta----- ca 6 port
800 gram lövbiff
2 msk curry
2 msk soya
2 tsk sambal oelek
3 pressade vitlöksklyftor
6 dl grädde
1 köttbuljongstärning
2 1/2 dl vatten
smör eller olja att bryna köttet i
salt och peppar efter smak
 
  • Bryn köttet i smöret el. oljan. Låt curryn bryna med i någon minut.
  • Tillsätt grädde, vitlök, soya, sambal oelek, vatten, buljongtärningen och salt/peppar efter smak. 
  • Låt koka i ca 5 min. Servera förslagsvis med ris eller pressad potatis, och sallad av valfri smak.