Fröknäcke

Att göra sitt eget knäckebröd är varken svårt eller tidskrävande. I år gjorde jag en sats fröknäcke som fick agera en del av presentkorgarna som gavs bort i julklapp. Har gjort detta knäckebröd två gånger tidigare och båda gångerna har det gått åt på ett kick. Gott både till olika ostar såväl som till andra pålägg!
     Fröknäcke
2 dl fullkornsdinkel
1 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1,5 dl pumpafrö
1/2 dl rapsolja
2 dl varmt vatten
 
+ flingsalt att toppa med
  • Blanda de torra ingrediensena i en bunke
  • Tillsätt  vattnet och oljan och rör ihop till en jämn smet.
  • Bred ut tunt på en plåt och toppa med flingsalt. Grädda ca 60 min i 150 grader.
  • TIPS: tag ur plåten efter ca 40 min och skåra det i lagom stora bitar och sätt sedan tillbaka i ugnen. Det är då mindre risk att knäcket går sönder när det ska delas.
 

Saffranspäron m. kardemummaglass

I år tyckte jag att vi skulle skippa de sedvanliga julkakorna till kaffet och prova på något nytt. Så jag konkade med mig glassmaskinen till Värmland och bjöd på saffranskokta päron med hemmagjord kardemummaglass! Glassen blev så god att min 95-åriga farmor stod och slickade rent bunken, så det får jag nog tolka som ett bra betyg. Ett tips är att göra päronen någon dag i förväg för att de ska hinna suga åt sig saffranssmaken ordentligt!
 
     Kardemummaglass 
2 ägg
1.25 dl socker
2.5 dl standardmjölk
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
+ malen kardemumma efter smak 
  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både fröna och stången i en kastrull tillsammans med mjölken och låt sjuda ett par minuter. Dra sedan kastrullen åt sidan.
     
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den värmda mjölken och vaniljen i en fin stråle under omrörning. Tillsätt även kardemumma efter smak, var försiktig för kardumman har en relativt distinkt smak.
  • Värm blandningen  tills den börjar tjockna men var försiktig så det inte bränns i botten!
  • Låt blandningen svalna, helst i kylskåp ett par timmar.
  • Blanda i grädden (ej vispad), ta ur vaniljstången och blanda tills att smeten blir jämn.
  • Sätt på glassmaskinen och häll i smeten. Låt gå tills glassen blivit fast, ca 45 min, eller tills maskinen börjar gå trögt. Häll då över glassen i en bunke och förvara i frysen tills servering.  
     
     Saffranskokta päron          6 st
6 st fasta päron t ex. Conference
1,5 l vatten
3,5 cl citronsaft
 
1,5 l vatten
8 dl socker
3,5 cl citronsaft
2 pkt saffran
  • Mät upp vatten och citronsaft i en bunke. Skala päronen (men spara skaftet!) och lägg dem sedan i citronvattnet för att undvika att päronen blir bruna.
  • Koka upp vatten, socker och citronsaft. Tillsätt saffran när sockerlagen kokat upp och rör om.
  • Lägg i päronen försiktigt och låt koka upp igen. Låt päronen sedan sjuda i 20-30 min tills de blivit mjuka och fått en fin gul färg. 
     
  • Lägg över i en skål och häll sockerlagen över. Låt sedan svalna. Servera förslagsvis med kardemummaglass! (Kan förvaras i sockerlagen upp till en vecka i kylskåp)
     
     

Julafton

God Jul allesammans! Hälsningen kommer en dag sent eftersom det helt enkelt inte fanns tid för att sitta framför datorn igår å¨självaste julafton. Här hemma hos familjen i Värmland hade vi en mysig jul och tydligen hade man även varit snäll i år för nog hade tomten lämnat et par paket under granen. Något som kommer vara till användning här på bloggen dessutom men mer om det vid ett senare tillfälle. Har även en hel del recept att bjuda på som kommer ploppa upp lite allt eftersom här i mellandagarna, bl a. på gårdagens efterrätt: saffranskokta päron med kardemummaglass!
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg