Kräftpremiär

Ikväll har vi sörplat, skalat och allmänt njutit. Jajjemän, vi har haft årets kräftpremiär! Kräftor, räkor, ost, kex och ett härligt sällskap gjorde kvällen till en sån där ljuvlig sommarkväll, trots att regnet smattrade mot altantaket. Tyvärr var jag en aning för hungrig efter eftermiddagens träningspass, dock så var det svårt att inte njuta av de små röda djuren. Enda nackdelen var att de inte var egenfiskade men man kan ju å andra sidan inte få allt här i livet! 
 
 
 
 

Potatis i sin bästa form

I helgen passade vi på att inviga min fars födelsedagspresent, en ny grill! Till den grillade fläskfilén gjorde jag en supergod variant på potatissallad, som jag själv blev bjuden på när jag var i Edsbyn över midsommar. Passar både till varmt, såväl som kallt, kött och fisk, plus att den är minst lika god dagen efter! Här kommer i alla fall receptet, så ni hinner prova medan sommaren är i sitt essä! 
 
-----Potatissallad-----
ca 800g färskpotatis
3 schalottenlökar
1/2 dl hackad dill och persilja
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 msk vatten
2 tsk fransk senap
1 krm socker
salt och peppar efter smak
 
  • Koka potatisen i saltat vatten och låt sedan svalna. 
  • Hacka löken och dillen/persiljan. Blanda ihop ingredienserna till såsen (vinäger, olja, vatten, senap, socker, salt, peppar) och tillsätt sedan löken och de hackade kryddorna. 
  • Blanda såsen med de svalnade potatiserna och låt vila i kylskåpet i minst en timme innan servering. 
 
 
 

Bönbrownie

Något som för många kan vara en aning ångestladdat är den sedvanliga fikastunden på jobbet. Ofta är borden fyllda med sockerbomber i form av bullar och kakor som är svåra att låta bli, för ack så gott det faktiskt är. Idag var det min tur att stå för fikautbudet på jobbet och tanken slog mig att jag skulle visa att alla kakvarianter inte behöver innebära en berg-och-dalbana för blodsockret, utan att man faktiskt kan baka och äta goda saker utan dåligt samvete! Valet föll på denna gudomliga brownie gjord på svarta bönor! Ja, ni läste rätt. Hur konstigt det än låter så är det hur gott som helst. Ni får helt enkelt prova och se för er själva! Alla på jobbet gick i alla fall nöjda från fikastunden, även om de hölde på ögonbrynen när jag avslöjade det udda innehållet. Perfekt variant för er som är glutenintoleranta, sockerkänsliga eller är känsliga för laktos och mjölkprotein, då kakan varken innehåller mjöl, smör eller tillsatt socker!
 
 
 
-----Bönbrownie-----
1 pkt svarta bönor (ca 190 gram oavrunnet)
10 st urkärnade dadlar
2 ägg
100 gram smält kokosolja (går lika bra med vanligt smör om man t ex. är nötallergiker)
100-150 gram mörk choklad
4 msk kakao
4 msk honung
2 tsk vaniljpulver (PULVER, inte socker. Finns vid bakhyllan i välsorterade mataffärer) 
2 tsk bikarbonat
 
  • Skölj bönorna ordentligt under vatten. Mixa dem sedan tillsammans med dadlarna (stavmixer är att föredra för att undvika klumpar från skalen) till en slät kräm.
  • Smält chockladen över ett vattenbad. Smält även kokosoljan i en annan kastrull, alternativt i micron.
  • Vispa ihop ägg, kokosolja och den smälta chokladen med elvisp. 
  • Blanda ner kakao, honung, vaniljpulver och bikarnonat i bön/dadelkrämen. Tillsätt sedan chockladkrämen och vispa tills allt gått ihop till en jämn och slät smet. 
  • Häll upp i en bakplåtspappersklädd form (jag gjorde dubbel sats och gräddade dem i långpanna, plussade då på ca 4 min på tiden i ugnen) och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 18-20 min.
God att äta som den är eller med t ex. en klick grädde och bär! Är minst lika god, om inte ännu godare, efter en natt i kylskåpet!
Visa fler inlägg