Julgodis- pepparkaksbollar

Här hos mig är det en relativt hektiskt vecka fylld av tentaplugg, så för att fly kurslitteraturen för en stund flydde jag ut till köket och knåpade ihop lite julgodis igårkväll. Receptet är egenkomponerat och utgår ifrån mina naturligt söta chokladbollar, som jag modifierade en aning för en juligare karaktär. Det enda tillsatta sockret i detta godiset är pepparkakskrosset och den smälta chokladen utanpå, vilket man givetvis kan undvika genom att välja en sockerfri choklad och att använda mer pepparkakskrydda istället för pepparkakskross i bollarna. 
     Pepparkaksbollar            ca 10 st
1 sats chokladbollar (uteslut kvargen för lite fastare konsistens, blir lättare att arbeta med smeten då, & minska eventuellt lite på kakaomängden)
2 pepparkakor
ca1 tsk pepparkakskrydda
mörk choklad (jag använde 70 % choklad) 
kokos och/eller pepparkakskross
  • Gå efter receptet på chokladbollarna men ha även i pepparkakskryddan och pepparkakskrosset.
  • Forma till lagomt stora bollar och låt dem stela i kylen en stund. Smält uner tiden chokladen över vattenbad. 
  • Doppa bollarna i den smälta chokladen. TIPS: stoppa in en tandpetare i pepparkaksbollen och snurra den i chokladen och toppa med kokos eller pepparkakskross. Stoppa sedan bollen på pinnen i något fast, själv använde jag en apelsin, medan chokladen stelnar.
Dessa mumsbitar är perfekta till adventsfikat eller att ha när sötsuget slår till, speciellt med tanke på att de till största del innehåller naturliga produkter. Förvara dem svalt, helst i kylskåp, i en tät burk eller gör som jag och slå in dem i lite plast (celofan) och fina snören för att göra det hela lite mer festligt! 
 
 

Pepparkaksmüsli

December närmar sig med stormsteg och vart man än tittar så anammar folk julen mer och mer. För mig har dagarna inte riktigt räckt till då det är mycket i skolan för tillfället, därav den halvkassa uppdateringen på smaskiga tips. Hur som helst så hade jag i alla fal en stund till övers i köket i fredags, då jag passade på att smygstarta julen med att göra årets andra julskinka och pepparkaksmüsli. Skinkan vart lika smarrig som sist och gick hem hos gästerna jag hade i helgen. Även müslin gjorde smaklökarna nöjda med en härlig smak av pepparkaka, russin och torkade tranbär. Perfekt att ha i filen/yougurten nu till den kommande helgens första adventsfrukost! Var dock med och håll koll på den när den är i ugnen då den snabbt kan bli bränd, och det är ju knappast meningen!
     Pepparkaksmüsli  
3 dl fiberhavregryn (eller vanliga)
1 dl linfrö
2-3 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1/2 dl riven kokos
ca 1 dl naturella cashewnötter 
russin & tranbär efter smak och tycke
 
1/2 neutral olja
3/4 dl honung
2 1/2 msk pepparkakskrydda
  • sätt ugnen på 200 grader.
  • Häll fröerna, nötterna, kokosen och grynen i en bunke. Blanda oljan, honungen och kryddan i en separat bunke och rör sedan noggrant ner i de torra igredienserna.
  • Bred ut på en bakplåtspappesklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Vakta noga och rör om med jämna mellanrum för att undvika att müslin bränns. 
  • Låt svalna och blanda i de torkade tranbäre och russinen. Förvara sedan svalt i en tät burk. 
 
 
Visa fler inlägg