Julgodis- pepparkaksbollar

Här hos mig är det en relativt hektiskt vecka fylld av tentaplugg, så för att fly kurslitteraturen för en stund flydde jag ut till köket och knåpade ihop lite julgodis igårkväll. Receptet är egenkomponerat och utgår ifrån mina naturligt söta chokladbollar, som jag modifierade en aning för en juligare karaktär. Det enda tillsatta sockret i detta godiset är pepparkakskrosset och den smälta chokladen utanpå, vilket man givetvis kan undvika genom att välja en sockerfri choklad och att använda mer pepparkakskrydda istället för pepparkakskross i bollarna. 
     Pepparkaksbollar            ca 10 st
1 sats chokladbollar (uteslut kvargen för lite fastare konsistens, blir lättare att arbeta med smeten då, & minska eventuellt lite på kakaomängden)
2 pepparkakor
ca1 tsk pepparkakskrydda
mörk choklad (jag använde 70 % choklad) 
kokos och/eller pepparkakskross
  • Gå efter receptet på chokladbollarna men ha även i pepparkakskryddan och pepparkakskrosset.
  • Forma till lagomt stora bollar och låt dem stela i kylen en stund. Smält uner tiden chokladen över vattenbad. 
  • Doppa bollarna i den smälta chokladen. TIPS: stoppa in en tandpetare i pepparkaksbollen och snurra den i chokladen och toppa med kokos eller pepparkakskross. Stoppa sedan bollen på pinnen i något fast, själv använde jag en apelsin, medan chokladen stelnar.
Dessa mumsbitar är perfekta till adventsfikat eller att ha när sötsuget slår till, speciellt med tanke på att de till största del innehåller naturliga produkter. Förvara dem svalt, helst i kylskåp, i en tät burk eller gör som jag och slå in dem i lite plast (celofan) och fina snören för att göra det hela lite mer festligt!