Bröd utan gränser

När det kommer till matlagning och bakning är det ofta endast fantasin som är ens enda begränsning, vilket stämmer extra bra när det kommer till filmjölksbrödet jag tidigare tipsat om. Som tidigare så utgick jag från grunddegen, som ni hittar här, och sedan lade till lite smått och gott. Detta resulterade i inget mindre än en limpa med rivet äpple och pumpafrön och en limpa med müsliblandning, riven morot och tranbär, båda toppade med flingsalt. 
 
Limpa 1: Grundsmet + 1 rivet äpple, 1,5 dl pumpakärnor, 1 dl solrosfrön, 0,5 dl extra havregryn.
 
Limpa 2: Grundsmet + 1 stor riven morot, 2,5 dl blandad müsli/tranbär.
 

Inspiration

Om bara ett par minuter så är helgen här bokstavligen talat, så därför tänkte jag bjuda på lite mättande frukost/mellanmålsinspiration med fina färger, goda smaker och näringsrika innehåll.  Imorgon kommer det även upp två nya varianter på filmjölkslimpan, så håll utkik!
  • Sportknäcke med kokt ägg och kaviar.
  • Filmjölk med kanel/kardemummastekt banan och äpple, blåbär och kokosflingor.
  • Bananpannkaka med hallon och blåbär (1/2 banan + 1 ägg + salt).
  • Filmjölk med müsliblandning, havreflingor, krossade cashewnötter och blåbär.
 

Paj i alla dess former

Ikväll har jag och mina vänner avnjutit årets kanske sista kräftskiva, även den lokaliserad på min balkong. Trots meterologernas varningar om oväder hit och dit så hann vi både äta och prata i lugn och ro innan ett par droppar regn yppade sig från himlen. Till denna kräftskiva hade jag bestämt mig för att bidra med både en matpaj och en efterrättspaj, då vi alla vet att man inte endast mumsar på de röda djuren på en redig kräftskiva. Så paj det blev. Närmare bestämt kantarellpaj och äppelpaj. En äppelpaj fri från socker, vanligt mjöl och smör. Ja, ni läste rätt. Och gott blev det med, trots att jag improviserade ihop smuldegen på egen hand!
 
-----Kantarellpaj deluxe-----
 
deg: (räcker till 2 pajer)
3 dl vetemjöl + 1,5 dl fullkornsdinkel
50 g smör
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 
fyllning: (1 paj)
kantareller
västerbottenost
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt, vitlökssalt, peppar
 
  • Blanda alla torra ingredienser till degen och knåda ihop med smöret. Tillsätt mjölket och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i pajformen. 
  • Smörstek kantarellerna och krydda dem med flingsalt och vitlökssalt. 
  • Vispa ihop äggen, mjölken salt och peppar. Tillsätt hälften av osten i äggblandningen. 
  • Fyll pajskalet med resterande delen av ost. Lägg sedan i kantarellerna och toppa sist med äggblandningen. 
  • Grädda 30-35 min mitt i ugnen på 200 grader.
 
-----Äppelpaj-----
 
4 svenska äpplen
Kanel, vaniljpulver, honung
 
4-5 dl havregryn
1,5 dl riven kokos som mixats + 0,5 dl riven kokos
100 g kokosolja (rumsvarm men inte flytande)
2 msk flytande honung
 
  • Skala och skiva äpplena tunt. Lägg i pajformen, tillsätt kanel, vaniljpulver och flytande honung efter smak och blanda om äpplena.
  • Mixa kokosen i en matberedare tills det blivit ett "mjöl" av det. Undvik att mixa för länge då kokosen intar en geggig form av detta. 
  • Blanda kokosoljan med havregrynen, den mixade kokosen, den omixade kokosen och honungen till en smuldeg. Strö över äpplena och grädda mitt i ugnen i 20-25 min på 175-200 grader.
Visa fler inlägg