BBQ-burgare med äppelcoleslaw

God morgon fredag! Det ser ut att bli en ljuvlig dag och helgen närmar sig med stormsteg. Om ni mot förmodan vill gå ifrån den klassiska tacofredagen, eller inte har bestämt helgens meny, så har jag ett riktigt smarrigt tips! Hemmagjorda BBQ-burgare med nybakat bröd och äppelcoleslaw. Låter det lockande? Det tyckte i alla fall min kära sambo att det var när jag överraskade honom med dessa godingar häromkvällen. 
      BBQ-burgare m. äppelcoleslaw      ca 6 burgare
Burgarna:
800 g nötfärs
3-4 msk BBQ-sås
soya
salt, peppar
 
Bröd:
25 g jäst
25 g smör/margarin
2,5 dl mjölk
3/4 tsk salt
1/2 msk socker
1/2 dl linfrön
2,5 dl fullkornsdinkel
ca 3 dl vetemjöl special
+ mjölk & sesam/vallmofrö att toppa med
 
Äppelcoleslaw:
1/2 grönt äpple, grovrivet
1 morot, grovriven
riven vitkål
1 dl majonnäs
2 dl lättkvarg
2 tsk fransk senap
salt, peppar
ev. lite pressad citron
  • Börja med brödet. Smält fettet i en kastrull och häll sedan i mjölken, värm upp till 37 grader. Lös jästen med lite av degspadet i en bunke och tillsätt resten av degspadet. Häll i saltet, sockret och linfröna, rör om. Arbeta sedan ner båda mjölsorterna tills degen är smidig och lossnar ifrån kanterna på bunken. Låt jäsa 30 min under bakduk.
  • Gör under tiden coleslawen. Blanda majonnäsen med kvargen och senapen, salta och peppra. Lägg alla rivna grönsaker och det rivna äpplet i en bunke och rör ner kvargblandningen ordentligt. smaka av med mer salt/peppar och eventuellt lite pressad citron. Låt stå till sig i kylskåp fram till servering.
  • Blanda samman färsblandningen i en bunke och låt stå kallt i ca 30 min.
  • Häll upp den jästa bröddegen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 6 delar och rulla till bollar. Platta till varje boll och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30-40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla bröden med ett ägg som du vispat upp i lite mjölk. Strö sedan över lite sesamfrön eller vallmofrö. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min. Låt sedan svalna på galler medan du formar och steker burgarna!
  • Smaklig måltid!
 
Ha en bra start på helgen allesammans! 
 

Medelhavslimpa

God torsdag! Här väcktes jag för ett par timmar sedan av att de ringde från jobbet och frågade om jag kunde hoppa in och jobba ikväll då en av tjejerna blivit sjuk. Eftersom jag hade planerat in att hinna med en hel del idag så valde jag att hoppa upp ur sängen direkt efter samtalet och kicka igång dagen. Så nu, tre timmar senare, har jag redan hunnit med tre olika projekt i köket och nu sitter jag med frukostmackan i handen och laddar upp inför resten av dagens aktiviteter.
 
På tal om frukostmacka, dagens recept är nämligen ett tips på just bröd. Denna gången ett medelhavsinspirerat limpbröd med lite liknande karaktär som ciabatta, knaprigt yttre och segt inkråm. Även detta receptet kommer från  bloggen "Baka med Frida" och om ni inte har tittat in hos henne än så tycker jag definitivt att ni ska göra det! Till skillnad från förra brödreceptet så har jag inte gjort några ändringar på detta, eftersom det helt enkelt såg så förbannat gott ut!
      Medelhavslimpa          2 st
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1/2 msk salt
10 dl Vetemjöl special
  • Lös jästen i det kalla vattnet i en stor bunke. Rör ner saltet och mjölet tills du har en smidig deg.
  • Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar. Efter 1,5 timme kan du sätta ugnen på 250 grader och i samband med det sätta in en en tom plåt eller om du har en baksten.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 2 delar. Vänd runt delarna i mjölet lite lätt och försök sedan forma dem till avlånga limpor försiktigt så att inte luftbubblorna i brödet försvinner. Lägg limporna på ett bakplåtspapper.
  • Ta ut den varma plåten och för över bakplåtspappret med limporna till plåten (eller om du har en brödspade att skjutsa in bröden med). Släng in 3 isbitar i botten av ugnen och ställ in plåten igen mitt i ugnen. 
  • Grädda 10-15 min på 250 grader (för att få en fin skorpa), sänk sedan till 150 grader och grädda ytterligare 50-60 min. 
  • Låt bröden svalna på galler innan uppskärning sker. 
 
 
 

Kantarell- & Västerbottenpaj

Halva veckan har redan gått och idag har jag en riktig pyssla-hemma-dag som bland annat innefattat en rejäl storhandling. Kylskåpet är numera så fullt att jag knappt kan öppna det utan att hälften ramlar ut, så förhoppningsvis lär vi inte svälta denna veckan heller! Nu när handlingen är gjord betyder det även att jag kan påbörja alla de recept som har legat i mitt huvud och väntat på att få komma till verk. Tills dess får ni dock nöja er med ännu ett recept från kräftskivan, nämligen en göööööörgo kantarell- & västerbottenpaj med fullkornspajskal. Ett perfekt middagtips nu inför höstens all svampplockning vill säga! För denna godingen kräver ingen kräftskiva eller buffé för att laga, nej den gör sig precis lika bra som en ensam rätt tillsammans med en god sallad. Både till fest och till vardags. 
Skulle det vara så att man inte gillar västerbottenostens skarpa smak så kan man givetvis byta ut den mot en mildare ost!
         Kantarell- & Västerbottenpaj
pajskal:
25 g smör/margarin
0,75 dl mjölk
1-1,5 dl fullkornsdinkel
1 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
 
fyllning: 
rikligt med kantareller (har ej mått då jag använde förvällda, går dock bra med färska också!)
400 g riven västerbottenost (eller 250 g västerbotten + lite riven annan ost)
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt, peppar
vitlökssalt
  • Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Finfördela sedan smöret/margarinet och blanda sist i mjölken. Bearbeta degen en liten stund och plasta sedan in den i plastfolie och låt vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
  • Sätt ugnen på 220-225 grader.
  • Fräs kantarellerna i lite valfritt matfett och smaksätt med salt och lite vitlökssalt. Ställ åt sidan.
  • Fördela ut pajdegen tunnt i en form. Lägg hälften av osten i botten av pajen och lägg sedan de frästa kantarellerna över. 
  • Vispa samman resten av osten, äggen och mjölken med lite salt och peppar. Häll stanningen över kantarellerna. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 30-35 min. Låt svalna lite innan servering. Pajen är som allra godast lite ljummen! 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg