Paella

God morgon! Här hos mig åkte en finfin fläskkarré precis in i ugnen för att utgöra kvällens middag när tjejerna kommer på besök. Det har varit så fullt upp senaste veckan med tentaplugg och annat att jag inte riktigt hunnit med att dela med mig av helgens paella! För mig var det första gången jag gjorde det, efter flera år av nyfikenhet. Har alltid tyckt att de fina färgerna är så lockande så nu var det banne mig god tid att testa på det! Man skulle nästan kunna säga att paella är Spaniens motsvarighet till pyttipanna, fast på ett mycket vackrare och smakfullare vis. Man tager liksom lite vad man haver och känner för och tillsätter till grunden av paellaris, eller annat rundkornigt ris, buljong, saffran och tomatkross. Det som dock skiljer den från den italienska risotton är att paella oftast innehåller något slags protein som t ex. kyckling, fisk eller skaldjur. Paellan som serverades på vårt bord hade härliga smaker från både kyckling, räkor och stingande chorizokorv. Grundreceptet kommer från Tv4´s morgonprogram "Mitt Kök" och den svenska mästerkocken Jenny Walldén.
Om man nu skulle vilja ha ännu mera hetta så kan jag tipsa om att hacka i lite färsk röd chili mot slutet, bara för att bryta av lite från saffranens mjukhet. 

            Paella             ca 6 port.
400 g kycklinginnanlår, skurna i bitar
250 g chorizo, skurna i bitar
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, skuren i stora bitar
4 dl rundkornigt ris
1 påse saffran
400 g krossade tomater
8 dl kyckling/hönsbuljong
2 tsk paprikapulver
2 dl gröna ärtor
500-700 g skalade räkor
olivolja
  • Bryn chorizon och kycklingen i olivolja hastigt i en traktörpanna. Lägg sedan i löken, vitlöken och paprikan och låt fräsa någon minut innan även mer olivolja, riset och saffranen ska i. Låt fräsa ytterligare någon minut. 
  • Tillsätt tomatkrosset, buljongen och paprikapulvret och rör om väl. Låt sedan koka upp och sedan koka på svag värme under lock i ca 20 min tills vätskan kokat bort. Rör om efter halva tiden.
  • Tillsätt ärtorna de sista minuterna om de är frysta, annars väntar ni med det tilsls räkorna ska i precis i slutet så att de bara blir lite varma.
 

Dadelbollar

Sött, gott, inga konstgjorda ämnen, inget raffinerat socker, inget smör och bara en jäkla massa kärlek. Ja, det är ungefär så man kan sammanfatta mina dadelbollar. Och ändå så smakar de näst intill exakt som vanliga chokladbollar, hur nu det går till. Om jag vore ni så hade jag i alla fall passat på att prova dem till veckans fredagsmys!
        Dadelbollar          ca 10 st
8 urkärnade, färska dadlar
ca 2 dl fiberhavregryn
2 msk lättmjölk, eller kaffe
1-2 msk kylskåpskall kokosolja
1 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
2 msk kokos
+ kokos att rulla i
  • Mixa dadlarna med kokosoljan till en slät kräm. Tillsätt allt utom havregrynen och kokosen och mixa lite till. 
  • Blanda i kokosen och havregrynen med en träslev eller sked tills ni fått en bra konsistens. Rulla till bollar och rulla i kokos. Förvara i kylen en stund innan de ska ätas!
 

Thaigryta

Vissa saker är värda att upprepa, t ex. detta receptet på en stingande thaigryta med kyckling och massa curry. Det fina med sådana här grytor/wookar är att man kan välja och vraka lite som man vill när det kommer till grönsaker och protein. Att få blanda olika färger, former och texturer bidrar till en härlig smakupplevelse och även ögat får sin beskärda del av njutningen. Jag har dock en tendens att göra på ungefär samma vis varje gång, bara för att jag vet att den blir så god och smakrik! Att tala om för er vilka mängder som används är dock svårt, för detta är en rätt som bara slängs ihop på känsla, så prova er fram till er favorit helt enkelt! Jag kan däremot tala om för er vilka livsmedel jag haft i denna färgsprakande kompott av godsaker! Jag serverade min gryta med quinoa men givetvis går det lika bra med vanligt ris eller vad man nu gillar bäst!
        Thaigryta
kycklingfile skuren i mindre bitar
broccoli
paprika i valfria färger
bambuskott
vattenkastanjer
zucchini
röd currypaste
kokosmjölk
soya
curry, paprikapulver, chilipulver
  • Skär grönsakerna i mindre bitar. 
  • Wooka kycklingbitarna i lite currypaste och olja tills de är genomstekta. Lägg sedan åt sidan.
  • Wooka grönsakerna i lite olja ca 5-10 min, tillsätt sedan kokosmjölken, mer currypaste, lite soya och kryddor efter smak. Låt puttra ett par minuter och häll sedan i kycklingen så alla smaker sätter sig. 
  • Servera med t ex. ris, bulgur eller quinoa.
 
Visa fler inlägg