Tvist på lasange

Meningen var att denna rätt skulle bli en zucchinilasange men jag insåg ganska så snabbt att zucchinin jag köpt inte skulle räcka så långt som jag hoppats. Då var det bara att gnugga geniknölarna och hitta på någon fyndig lösning, vilket resulterade i någon slags blandning mellan en zucchinilasange och pastagratäng! Gott blev det med dessutom! Gör gärna en stooor sats köttfärssås så kan man vara smart och frysa in det med till senare tillfällen, antingen för att äta som den är eller för att använda till t ex. fler lasanger! Som vanligt har jag inga direkta angivelser på hur jag gjort min köttfärssås, det är något som helt enkelt går på känsla. Jag kan däremot tala om för vadd jag hade i den men sen hur mycket av varje får man hel enkelt prova sig fram på!
     Pastagratäng                6-8 port.
ca 250 g valfri pasta
1 stor zucchini
1 sats köttfärssås (min bestod av nötfärs, krossade tomater, chilisås, köttbuljong, tomatpuré, finhackad lök, riven morot, kantareller, soya, oregano, timjan och chilipulver.)
1 boll mozzarella
3 ägg
ca 3 dl mjölk
kryddor (jag hade salt, oregano och peppar)
  • Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. 
  • Skiva zucchinin tunnt och stek dem lite lätt i olivolja så de får en fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. 
  • Riv mozzarellan grovt. Vispa samman ägg, mjölk och hälften av mozzarellan till en stanning, krydda med valfria kryddor. Fega inte med kryddorna!
  • Häll pastan i botten av en ungsfast form och häll äggstanningen över. Varva sedan zucchini med köttfärs, avsluta med ett lager zucchini och strö sedan resten av mozzarellan på toppen!
  • Tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 min (tills osten fått fin färg och stanningen stelnat).  
 

Dinkelbullar

Kanelbullar. Dessa söta, fluffiga skapelser som till och med fått en egen dag i kalendern. I höstas experimenterade jag ihop en ny egen variant på den sedvanliga bullen genom att göra den fri från socker, vetemjöl och smör. Igår gick jag snäppet längre och dessutom gjorde den grövre, även om det mest var ett misstag från början tack vare att jag glömt att kolla mitt mjölförråd innan jag satte igång och bakade. Förvånande nog så blev bullarna riktigt bra! Saftiga och söta, trots att de bara sötats med naturens egna under. Så från min sida får jag helt enkelt säga, räds icke över fullkornsmjölet! Eller byt ut det mot ytterligare siktat dinkelmjöl. Till fyllningen använde jag pappas hemmagjorda, sockersnåla äppelmos för att få bullen lite saftigare. Mums, det är allt jag har att säga!

 

     Dinkelbullar                      ca 25-30 st
1 pkt jäst 
5 dl mjölk
150 gram kokosolja (eller 100 g smör)
1/2 tsk salt
3 msk honung
kardemumma + kanel efter smak
ca 6 dl siktat dinkelmjöl
ca 6 dl fullkornsdinkel

Fyllning:
ca 3-4 dl Äppelmos (osötad för er som vill hålla bullen fri från raffinerat socker)
10 dadlar, färska urkärnade
1 tsk vaniljpulver
ca 1 msk kokosolja
kanel

ägg att pensla på bullarna

  • Smält kokosoljan och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Smula under tiden jästen i en bunke. Häll lite av det fingervarma degspadet på jästen och rör om tills den lösts upp. Häll i resten av degspadet.
  • Tillsätt salt, honung och kardemumma/kanel och rör om. Häll sedan i mjölet lite i taget samtidigt som du arbetar in det till en deg. Fortsätt tillsätta mjöl tills degen börjar bli smidig att arbeta med, men var försiktig så den inte blir för torr när du arbetar med fullkornsprodukter! Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  • Gör under tiden i ordning fyllningen. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med äppelmos, kokosolja, kanel och vaniljpulver till en jämn blandning. Låt stå kallt fram till användning. 
  • Lägg degen på mjölat bakbord. För enklare hantering kan det vara bra att dela degen i två delar och sedan jobba med en del i taget. Kavla ut degen tunt till en rektangel. Bred sedan ut fyllningen över hela degen och antingen rulla eller vik degen beroende på vilken stil på bullarna du vill ha! 
  • Skär i lagom stora bitar och lägg i bullform eller på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225-250 grader.
  • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och garnera med något (t ex. kokos, hackade nötter) om så önskas! Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 min.
Om man inte är något större fan av äppelmos så kan ett alternativ vara att göra fyllningen genom att mixa ca 15 urkärnade dadlar med 150 gram smör och vaniljpulver. För er som inte är så bekanta med dadlar så är det en väldigt söt frukt som både kan användas färsk och torkad. Oftast så hittar man dem vid russin och liknande i affären! 

Anledningen till att jag valt att använda dinkelmjöl istället för vetemjöl är för att dinkelmjölet är rikare på bland annat protein, vitaminer och mineraler, samtidigt som det behåller en någorlunda fluffighet i bakverken.

Tips från förr!

Uppmärksammade häromdagen att bloggen nu klarat sig igenom sitt första halvår. Ett halvår fyllt av utvecklande både rent tekniskt i köket såväl som skrivmässigt. Det är så himla roligt att se hur fler och fler hittar hit och jag njuter varje sekund av alla fina kommentarer som tillges. Som en liten present från bloggen till er tänkte jag dela med mig igen av det recept jag har som absolut favorit sett tillbaka på det här halvåret. Jag misstänker att ni inte blir särskillt förvånade att upptäcka att det är ett brödrecept jag tänkt bjuda på. Det här brödet är så gott att det vattnas i munnen på mig av bara tanken på det, även om det kanske inte är det direkt hälsosammaste men vad gör väll det nu när vi festar till det! Man skulle väll kunna säga att det är som en gigantisk, graciösare variant av pizzabullar, som definitivt ska vara färskt när det äts. Vi åt det tillsammans med en lätt soppa emn jag kan även tänka mig att det är gott att ha på buffébordet!
      Medelhavskrans                  1 stort bröd
1/2 pkt jäst
4 dl mjölk
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
ca 8-10 dl vetemjöl
 
fyllning:
200 g rökt skinka i skivor
soltorkade tomater efter smak, skurna i bitar
200 g mozzarella
oregano, torkad & färsk
 
  • Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt olivolja, honung och salt, sedan durumvetemjölet och till sist vetemjölet. Knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa 45 min.
  • Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord. Täck rektangeln med skinka och lägg sedan ut resterande fyllning över hela degen innan den rullas ihop som en bulldeg.
  • Lyft över till en bakplåtspappersklädd plåt och forma sedan till en krans och fäst ändarna noga. Låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk genast temperaturen till 200 grader. Grädda i 20-28 min. 
 
Visa fler inlägg