Chili con chicken

Häromdagen så utlovade jag att ni skulle få veta vad det var som stod i ugnen och puttrade för att sedan bli veckans matlådor. Igår fick det dessutom agera middag efter att jag och min mor tagit en spontantripp till Karlstad för inhandling av lite nödvändigheter inför nästa veckas utlandsresa. Maträtten jag talar om är Chili con chicken, en blandning av Chili con carne och Pulled chicken som jag improviserade ihop lite lätt i söndagskväll. En ypperlig blandning må jag säga! Denna varianten blir inte riktigt lika såsig som en vanlig chili men om man hellre föredrar det så är det bara att dubbla såsmängden i receptet. Det hela hänger ju lite på hur man vill äta sin chili! Vi valde igårkväll att äta den tillsammans med surdegsbaguette och sallad, vilket passade alldeles utmärkt. När jag haft chilin i lunchlådan så har jag endast ätit den blandad med en grönsallad och en klick kvarg.
       Chili con chicken          4 port.
500 g kycklingfilé
1 pkt vita bönor i tomatsås
1 pkt svarta bönor
1 pkt kidneybönor
1 gul lök
rapsolja
 
1 grön paprika
1,5 pkt krossade/passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 färsk röd chili
en skvätt soya
chiliflakes, paprikapulver, spiskummin
vitlökssalt, lökpulver, salt, cayennepeppar
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Finhacka chilin och dela paprikan i ganska grova bitar. Fräs dem tillsammans med tomatpurén i en kastrull i lite olja tills paprikan börjat mjukna litegranna. 
  • Häll i de krossade/passerade tomaterna och krydda med de olika kryddorna. Tillsätt lite soya och låt sedan koka upp och puttra ca 10 min. Gör under tiden iordning kycklingen.
  • Krydda kycklingfiléerna med lite salt, paprikapulver och chiliflakes. Bryn på båda sidor i en het panna och lägg sedan i en ugnsfast form med ugnssäkert lock med lite olja i botten. Klyfta löken och fördela över kycklingen.
  • Häll tomatsåsen över kycklingen och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 2 timmar 15 min med locket på. Skölj de svarta bönorna och kidneybönorna noga. Tag sedan ut grytan ur ugnen och "dra" sönder kycklingen med hjälp av två gafflar. Tillsätt bönorna och blanda runt ordentligt. Ställ tillbaka i ugnen i ca 5-10 min så att bönorna hinner bli varma. 
  • Servera med t ex. sallad, ett gott bröd eller ris. 
 
 
 

Örtig vinegrätt

Sommar, sol och rök från grillen. En mening som kan stå för många svenskars kvällar de senaste veckorna då de flesta njutit av sina semestrar. När grillen tas fram öppnas en dörr av oändligt många möjligheter eftersom näst intill alla livsmedel går att grilla på ett eller annat vis. Personligen är jag riktigt förtjust i en saftig, grillad köttbit. Gärna tillsammans med en fräsch sallad och gärna någon sås. Det mest traditionella är väll att servera någon form av potatis till, antingen kokt eller ugnsrostad, men ibland så känns det bara överflödigt! Denna gången vi grillade var det precis på det viset, så vi nöjde oss helt enkelt med att grilla kryddgnuggad fläskfilé och servera med en stor, somrig sallad till. För att fräscha upp det hela ännu lite mera och undvika en tyngre sås så rörde jag istället ihop en örtvinegrätt att ringla över såväl kött som sallad. Fick dessutom toppbetyg av våra gäster, trots att dressingen kom till av ren improvisation! Tänkte hur som helst dela med mig av vad som fanns i den lilla rackaren, även om jag inte har några exakta mått på själva kryddningen eftersom jag höftade litegranna. Ni får helt enkelt smaka er fram tills ni blir nöjda!
   Fransk Örtvinegrätt
6 msk rapsolja
4-5 msk vitvinsvinäger
en nypa salt
franska örter, torkade (finns som färdig kryddblandning)
italiensk salladskrydda
lite vitlökssalt
  • Rör samman vinäger och olja. Tillsätt lite salt, vitlökssalt, salladskrydda och rikligt med franska örter och blanda omkring. Smaka av och ringla över salladen eller servera i en liten skål vid sidan av! 
En annan sak som kan lyfta en sallad till en ny dimension är att ha i frukt av olika slag. Några av mina personliga favoriter är t ex. mango, melon av olika slag, päron och äpple. Salladen får lite sötma samtidigt som frukten bidrar med en fräsch känsla och smak tillsammans med grönsakerna. Att dessutom smula i lite god fetaost gör bara det hela ännu bättre. Sött, salt och fräscht på samma gång, det kan ju inte bli annat än gott! 

Strömstad

Trevlig måndagkväll på er! Här står grillen redo att tändas och köttet blir omsorgsfullt kryddat, fast idag är det mina kära föräldrar som står för lagandet. Skönt är det må jag säga, för oavsett hur otroligt roligt jag tycker det är att laga mat så har man inte alltid orken och idag är precis en sådan dag. En måndag som tagit ordentligt på krafterna så att säga. Med 4 dagar kvar till semetser kan man dock inte göra annat än att blicka framåt, även om jag nu för ett ögonblick tänkte låta er blicka bakåt och njuta av allt fint som vi fick uppleva i Strömstad i helgen! I lördags tog vi båten ut till en ö som lika gärna hade kunnat ligga i medelhavet och med tanke på den stekande värmen så var det nästan så att man inbillade sig det för en stund. 
I fredags kväll när vi kom fram så tog vi en tur ut på havet och fiskade lite makrill. Även om jag var den enda som inte lyckades dra upp någon fisk så var jag mer än nöjd. Bara lugnet av att sitta i en guppande båt i solnedgågen en ljummen sommarkväll var nog för min del. Det är vad jag kallar semester på riktigt. Så för er som aldrig besökt denna delen av västkusten så rekommenderar jag det varmt, både för den vackra miljön men även för alla utsökta skaldjur och fiskar som västkusten är som mest känt för. 
 
Nu ska jag återgå till att hjälpa till med den stundande middagen, ha en fortsatt trevlig kväll!
 
 
 
 
Visa fler inlägg