Nötig chokladkaka

Att baka är bland det roligaste jag vet, speciellt när bakandet hänger ihop med mer hälsoinspirerade skapelser. Så igår när jag väntade besök och allt så passade jag på att dra på mig förklädet och slängde ihop en chokladkaka gjord på mandlar, som både är utan vitt mjöl, smör och raffinerat socker. Ovanpå denna skapelse hittar ni inget mindre än en krämig avocadomousse sprängfylld med chokladsmak. Receptet kommer ifrån tidningen Allers, där min kära mamma hittade det och tyckte det vore något för mig att testa. Sagt och gjort! Fast som vanligt har jag ändrat lite efter mina egna behag och smaker. Behöver jag ens säga att mina gäster godkände även denna? Kakan i sig blir ganska så mastig, så personligen tror jag att den skulle yppa sig perfekt för att använda som tårtbotten. Att dela den på mitten, bre på moussen emellan och sedan ha ett tunt lager med vispad grädde utanpå, eller varför inte göra dubbel sats av moussen och bre den över hela kakan! 
     Chokladmandelkaka
6 ägg
200g mandlar
200g urkärnade, färska dadlar
2 dl vatten
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
 
topping:
2 mogna avocados
1 dl kakao
3 msk honung
2 dl mjölk eller vatten
2 urkärnade dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
  • Sätt ugnen på 175 grader. 
  • Separera äggvitorna från gulorna och vispa med elvisp var för sig. Var noga med att inte få någon gula i vitan, då äggvitan inte fluffar sig om det finns fett med i bilden. 
  • Mixa mandlarna i en matberedare tills de blir till ett mjöl, behöver inte vara jättefint. Tillsätt sedan dadlarna, vatten, kakao, vaniljpulver och de vispade äggulorna. Kör matberedaren på hög hastighet tills smeten blivit jämn. 
  • Vänd ner chokladsmeten i äggvitefluffet, väldigt försiktigt så att inte all luft försvinner men tillräckligt för att det ska bli en jämn smet. Häll smeten i en springform och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min.
  • Mixa under tiden avocadosarna med resterande toppingingredienser. Använd gärna en stavmixer för bästa resultat. Mixa väl så att moussen blir fluffig och slät och låt sedan vila i kylen medan kakan blir klar och får svalna.
  • Garnera kakan efter eget tycke och låt stå kallt/svalt en stund innan servering. God att äta tillsammans med lite hallon och en klick grädde!
 

Lax- & sparrispaj

Paj är en sådan där maträtt som är både mättande men ändå lätt, lite beroende på vad man stoppar i den då förstås. Det finnns ju en oändlig variationsmöjlighet både när det kommer till fyllning, stanning och pajskal och vill man så kan man ju till och med göra en efterrättspaj. Som sagt, oändliga möjligheter. En av mina absoluta favoriter när det kommer till matpaj är min mammas lax- och sparrispaj. Den är sådär härligt smakrik och lägger sig inte som en klump i magen som vissa andra maträtter har en tendens till att göra. Denna pajen är perfekt att ha på buffébordet till påsk, midsommar, kräftskivan eller bara servera som ensam huvudrätt med en fräsch sallad. det senare alternativet var vad so gällde igår, när jag hade lite vänner över på middag! Även om inte jag kunde äta pajen (men tanke på kostschemat jag går på) så såg jag det som en möjlighet till att få pyssla och grejja lite i köket åt mina vänner istället. Pajen blev mer än godkänd och det var ingen stor bit som blev över när alla magar var mättade. Hur som helst så kan jag verkligen rekommendera er att testa den! Pajdegen räcker till två pajer, så varför inte passa på att göra någon annan smarrig paj samtidigt!
     Lax- & Sparrispaj          4-6 port.
Pajdeg:
50 g margarin eller smör
ca 4 dl mjöl (jag tog ca 3,5 dl siktat dinkelmjöl + 1 dl fullkornsdinkel)
1,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver 
 
fyllning:
250 kallrökt lax
1 pkt fryst, grönsparris 
1 dl hackade färska örter (dill + oregano)
 
stanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt, peppar
  • Blanda alla torra ingredienser till pajdegen med smöret/margarinet. Se till så det inte är några klumpar. Häll i mjölken och bearbeta till en smidig deg. Låt vila i kylen medan du gör i ordning fyllningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Koka sparrisen enligt anvisningarna på paketet. Skär laxen i mindre bitar och hacka de färska örterna. dela sparrisen i mindre bitar och blanda samman sparrisen, laxen och örterna.
  • Tryck ut pajdegen tunt i en form och häll i fyllningen. Vispa samman äggen, creme fraichen och grädden med salt och peppar, häll sedan över fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min tills stanningen stannat och pajen fått en fin färg. 
 
 
Senare ikväll kommer det även upp ett recept på efterrätten jag bjöd på, en chokladmandelkalka med avocadomousse! 
 

Kycklingfärssås m. zucchinipasta

Nu ni mina vänner kommer ytterligare en ny variant av en gammal goding, nämligen spagetti och köttfärssås. Men glöm allt det där vanliga, förutom lite smak av tomater och oregano/timjan. Denna goding består av inget mindre än kycklingfärs, vilket både har en låg fetthalt och ändå ger en saftig konsistens. Det bästa av två världar helt enkelt. Själva såsen baseras på ungefär samma saker som barbequesåsen jag knåpade ihop i början av veckan men med lite utbytta smaker och grönsaker. För att undvika allt mjöl som pasta innehåller så testade jag att göra zucchinipasta till, vilket definitivt är enklare än vad det låter! Det är bara att hyvla zucchinin och sedan strimla den i spagettiform, sedan kokar man strimlorna i några minuter i saltat vatten. Lätt som en plätt. Dessutom passade det jättebra till kycklingfärssåsen eftersom dess smaker hamnade i centrum!
     Kycklingfärssås m. zucchinipasta            3-4 port.
2 zucchini
500 g kycklingfärs
1 rödbeta
3 tomater (ca 300 g)
2 små morötter
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl vatten
2 tsk olja
soya
saften från 1/2 lime
cayennepeppar, chiliflakes, paprikapulver
oregano, timjan
salt, peppar
2 msk kvarg
  • Skölj grönsakerna. Hacka sedan rödbetan och en halv zucchini. Fräs i hälften av oljan tillsammans med vitlöken och lite salt tills grönsakerna mjuknat en aning. Hacka under tiden tomaterna.
  • Tillsätt tomaterna, vattnet och krydda med limesaften, cayennepeppar, chiliflakes, paprikapulver, oregano och timjan. Låt puttra under lock i minst 10 min. Mixa sedan såsen med stavmixer. Låt såsen puttra vidare medan du fortsätter med resten.
  • Riv morötterna grovt. Hyvla zucchinin i ca 3 mm tjocka skivor och strimla dem sedan. Koka upp vatten till zucchinin.
  • Bryn kycklingfärsen och morötterna i resten av oljan. Tillsätt soya efter smak och krydda med salt och peppar. Häll på tomatsåsen och låt puttra med kycklingfärsen en stund. Smaka av med mer oregano och timjan. Rör gärna ner lite färska örter också!
  • Koka zucchinin i ca 3-4 min och häll sedan av vattnet. Precis innan servering, rör ner 2 msk kvarg i kycklingfärssåsen och se till så att det blandas väl. Klart att servera! 
 
 
Visa fler inlägg