Det lilla extra

Trevlig lill-lördag på er! Idag har jag tillbringat min näst sista dag på universitetet för denna terminen, nu återstår bara en tentamen nästa torsdag. Sen är det sommarlov! De orden klingar fint måste jag säga, för nu på slutet har det allt varit lite väl intensivt med alla överlappande uppgifter och kurser. Även de roliga ämnena kan matta ut en kan jag lova! 
Nu ikväll så beger jag mig upp mot Värmland för en långhelg fylld med jobb, jobb, jobb och plugg, så inget ledigt än inte! Så då vet ni vart jag håller hus om det skulle bli lite dåligt med nya tips och recept de närmsta dagarna. Jag har dock tänkt att bjuda er på en liten sammanfattning av den här perioden som jag gått på kostschema nu, för på lördag så gör jag min sista dag innan det är dags att stå på egna ben igen! För er som följt mig under tiden tänkte jag att det kunde vara kul för er att se hur det gått, samtidigt så tänkte jag göra ett sammanfattande inlägg med mina absoluta favoriter som jag hittat på under dieten! 
 
Jag tänkte även slå ett slag för de där spontana glädjespridarna där ute i världen. Det kan vara allt från vänner som ställer upp, till den där killen på gymmet häromdagen som berömde mitt slit och motivation. Idag bestod dessa glädjespridare av produktmarknadsförare som placerat sig runt om i Göteborgs stad och delade ut gratis livsmedelsprover. På vägen hem från skolan blev jag först tilldelad en påse med Pågens nya Bohuskaka vid Kungstorget, sen senare vid drottningtorget så hade Loka Crush en flakcykel utställd där man fick komma förbi och få en gratis flaska med valfri smak från deras nya sortiment. Kul när företagen är givmilda och har hittat rätt anställda med ett fint bemötande mot oss konsumenter! Sådant kan lysa upp ens dag, i alla fall om man är en livsmedelstok som jag själv. Så trots att bröd inte finns inlagt i mitt kostschema så fick dagens mellanmål bestå av en fluffig och saftig äggmacka. Jag kunde helt enkelt inte låta bli! Får hoppas på att kolhydraterna går rakt ut i musklerna och fyller på glukogenlagren så jag orkar jobba så det ryker under helgen!
 
 

Proteinrik chokladpudding

Jag har sagt det förut och kommer säkerligen att säga det igen, att gå på kostschema behöver inte vara tråkigt! Speciellt inte när man kan kombinera sina måltider med en goding som denna, nämligen chokladpudding gjort på casein. För er som inte är så insatta i proteinvärlden så är casein ett proteinpulver som innehåller aminosyror (proteinets beståndsdelar) som tas upp långtsamt, vilket gör att man förhindrar muskelnedbrytning under en längre tid. Caseinet ger även en krämigare konsistens än vad vanligt proteinpulver (vasslepulver) gör vilket bidrar till att den ger en högre mättnadskänsla och passar ypperligt till skapelser som denna! 
Om man äter en varierad kost som innehåller den energin ens kropp behöver så är inte sådana här tillskott nödvändiga men när man t ex. går på underskott för att gå ner i vikt eller om man har svårt att få i sig tillräckligt med mat för sina behov så kan detta vara ett ypperligt alternativ, speciellt om man som jag gillar efterrätter/bakverk! Caseinpuddingen innehåller till största delen bara protein, vilket gör att kaloriinnehållet är mycket lägre jämfört med om man hade gottat i sig en vanlig chokladpudding. Vill man av någon anledning öka på energimängden och få en lite rundare smak så går det ypperligt att byta ut vattnet mot mjölk eller en klick lättkvarg! Personligen använder jag mig av MMSports eget märke Body Science casein "double chocolate almond" som ger en god smak av både choklad och mandel, plus att den är väldigt prisvärd. Jag valde att ha i lite extra kakao och vaniljpulver för att spetsa till smaken ytterligare men det går precis lika bra utan om man skulle föredra det!
 
     Proteinrik chokladpudding           1 port.
1 dl chokladcasein (t ex. Body Science, Double chocolate almond)
ca 1 dl vatten (alternativt mjölk eller kvarg)
1 tsk kakao
1 knivsudd vaniljpulver
  • Blanda samman alla ingredienser till en jämn smet och låt stå kallt i 5 min innan servering! Ät gärna med lite färska eller frysta bär och en klick mandelsmör! 
 
Om man hellre vill ha en chokladpudding/mousse fri från proteinpulver så kan jag varmt rekommendera det HÄR receptet. Chokladmousse gjord på avocado är så mycket godare än vad man kan tro! Med tanke på att jag inte är något större fan av avocado i sin ursprungliga form så kanske ni förstår att denna mousse smakar allt annat än avocado, den bidrar i princip bara med en riktigt härlig krämighet. Viktigt är dock att man väljer en ordentligt mogen avocado så att den inte lämnar några bitar efter sig när den mixas med övriga ingredienser! 
 

Chilipotatissallad m. hemmagjord majonnäs

Kokt färskpotatis i all ära men ibland kan det vara roligt att göra något annat av den härliga grödan! Att kombinera potatis och sås i ett, och vips så har man en krämig potatissallad som passar utmärkt till det mesta i matväg. Mitt mål var att efterlikna K-salat´s lyxpotatissallad med chilismak, som under flera år varit min stora favorit när det kommer till potatissallad. Samtidigt som jag ville ge den min egna prägel och karaktär. Och jisses så bra det blev! Smakerna riktigt gifte sig i munnen och gjorde så att smaklökarna dansade glatt som om det vore små grodorna runt midsommarstången. 
Eftersom jag inte hade någon majonnäs hemma i skåpet så vispade jag ihop min egen lite snabbt och smaksatte den med chili. Det tar inte mer än 10 minuter att göra sin egen majonnäs, trots att man får vispa så armarna får träningsvärk. Den stora fördelen är ju att du då vet precis vad du haft i den och slipper alla konserveringsmedel och stabiliseringsmedel som de köpte oftast innehåller. Majonnäs är väll inte nyttigt, tänker säker många av er nu. Faktum är att det inte behöver vara särskillt onyttigt bara för att det innehåller en hög andel fett, speciellt inte med tanke på att det fett som finns kommer från mestadels enkelomättade och fleromättade fettsyror. Hemligheten är bara att balansera intaget till en bra mängd! Denna satsen räcker nog säkerligen till i alla fall 3 omgångar av receptet på potatissalladen!
   
    Hemmagjord chilimajonnäs    (använd EJ kylskåpskalla produkter, majönäsen skär sig lättare då)
1 äggula   
1,25 dl rapsolja
1/2-1 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk fransk senap eller dijonsenap
chilipulver, salt
  • Vispa samman äggulan, senapen och vinägerna. Häll sedan i oljan under konstant vispning så att majonnäsen inte skär sig. 
  • Krydda med salt och chilipulver och låt stå kallt.
Basen till salladen gjordes på lättkvarg istället för cremefraiche, vilket både sänker fetthalten och minskar andelen kalorier, samtidigt som det bevarar krämigheten och höjer proteinmängden. Kvarg är klockrent med andra ord! Speciellt i de syften när det handlar om kalla såser/röror.
 
     Chilipotaissallad           2 port.
500-600 g färskpotatis 
1 dl lättkvarg
1-1,5 msk chilimajonnäs (alternativt vanlig köpmajonnäs + chilipulver)
5 soltorkade tomater (utan olja)
1/4 röd chili
ev. 1 tsk chilisås
chiliflakes
färsk gräslök
salt
  • Koka potatisen med skalet på och låt den svalna. 
  • Finhacka chilin och skär tomaterna i mindre bitar. Blanda kvarg, majonnäs och chilisås tillsammans med chilin och de soltorkade tomaterna. Krydda med salt och chiliflakes och klipp i färsk gräslök. 
  • Skala och dela potatisen i önskad storlek och blanda samman med såsen. Låt sedan stå kallt minst 20 min innan servering så potatisarna hinner dra åt sig alla smakerna!
 
Visa fler inlägg