Svegro- Nollfabrikat

God morgon och trevlig helg! I skrivandets stund sitter jag på tåget till Stockholm för att spendera helgen tillsammans med min kära vän Malin på Sånga Säby hotell, njuta av en 4-rätters middag på resturang Gro samt få en rundvandring i Svegros växthus. Ett helgpaket som jag dessutom vunnit genom Svegros instagramtävling "Nollfabrikat" där man skulle laga en maträtt från grunden och sedan tagga utefter deras tävlingregler, som de sedan utsedde en vinnare i månaden utifrån. Så ni kan ju gissa om jag blev glad när jag fick reda på att jag var oktober månads vinnare, förvånande nog med min högrevskalops! För er som inte vet så är Svegro ett företag som odlar och förser den svenska livsmedelsmarknaden med ekologiskt odlade örter, sallader och potatis i olika sorter. 
Bild lånad från Svegro.se
Tack vare detta kommer det vara lite händelselöst här på bloggen under helgen eftersom jag valt att vara ledig i och tänkte istället bjuda på att höjdpunkter från resan när jag är hemma igen. Och för er som ivrigt väntar på lussebullsreceptet jag nämnde på instagram häromdagen, ha tålamod! Jag hoppas på att hinna avverka årets första bak i början på nästa vecka, för tyvärr så har inte tiden räckt till mellan tentaplugg, jobb och hemmafix. Jag lovar dock att det är värt att vänta på! 
 
Ha en trevlig helg så ses vi igen på måndag!

Pepparkaksbollar

Advent börjar närma sig med stormsteg och instagramflödet är till toppen fyllt med olika varianter på julgodis och bakverk. Jag kan lova att detta får det att klia i mina julsugna fingrar men tack vare att skolan, jobb och träning just nu tagit upp mer tid än vanligt så har jag inte ens hunnit julpynta här hemma. Ni som känner mig på ett mer personligt plan vet att detta brukar ske ett bra tag innan första advent. De första lussebullarna brukar vanligtvis sprida sin ljuvliga doft redan i början av november om jag ens orkar vänta så länge men i år har jag fått se mig själv besegrad tills dess att allt plugg är överstökat och jag kan unna mig en stund att bara vara ledig här hemma. Något jag dock hann mixa ihop mellan alla aktiviteter var ett gäng nötiga pepparkaksbollar! Inget smör eller raffinerat socker, bara en massa härligheter som kroppen gillar och kan använda sig av. Dessa skänkte jag sedan till min arbetsplats eftersom de ska ha avskedsfika imorgon för vår receptionschef men tyvärr så krockar det med en obligatorisk presentation i skolan. Som sagt, mycket i rullning just nu!
        Pepparkaksbollar         ca 25 st
10 st urkärnade dadlar
1,5 dl fiberhavregryn
250 g sötmandlar
ca 2 tsk pepparkakskrydda
2 msk flytande honung
  • Mixa mandlarna och havregrynen rätt så fint. Tillsätt dadlarna, honungen och nästan all pepparkakskrydda och mixa tills det blivit en smidig smet. Smaka av med pepparkakskrydda tills ni fått en önskvärd kryddning!
  • Rulla till bollar och förvara i frys eller kyl. Pudra gärna lite lätt med kanel innan servering (tips! använd en tesil.) 
Hoppas det smakar! 

Chili con carne

Alla kroppens energidepåer är åter igen påfyllda efter solig dag, träning och kvällens middag. Att lite solsken kan göra så mycket för humöret och orken, det är helt fantastiskt. Och med tanke på att Göteborg knappt haft några soltimmar alls på sistone så var dagens strålar extra välbehövliga. Dessutom var de tillräckligt energigivande för att ge mig motivation nog för att ställa mig framför spisen och fixa ihop en ordentlig middag, i form av chili con carne med en krispig vitkålssallad till. Chili är så bra på så många vis, först och främst för att det är en väldigt tacksam rätt att laga. Det går både fort och kräver inte särskillt mycket ansträngning för att få ihop en rejäl gryta som räcker både till middag och matlådor. Det är också en rätt som går att servera med en massa olika tillbehör beroende på vad man är sugen på eller vad som finns hemma. Några varianter som vi varierar mellan är ris eller potatistortilla plus grönsaker, vitkålssallad eller nachochips. Var variant har helt enkelt sin egen tjusning!
         Chili con carne            4-6 port.
500 g nötfärs
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
ca 400 g krossade tomater
1 pkt vita bönor i tomatsås
1 pkt kidneybönor
1 pkt stora vita bönor
1 tsk chipotlepaste
soya
spiskummin, chilipulver, cayenne
paprikapulver, lökpulver, vitlökssalt
salt
  • Finhacka vitlöksklyftan och chilin. Fräs i en gryta i lite olja och tillsätt sedan köttfärsen. Bryn tills färsen fått färg och häll då i lite soya så att färsen tar färg.
  • Tillsätt tomatpuré, chilisås och chipotlepaste. Rör om och häll sedan i de krossade tomaterna och bönorna i tomatsås tillsammans med lite av varje av kryddorna. Var lite försiktig med cayennen. Låt puttra några minuter.
  • Skölj de andra bönorna noga och lägg sedan ner i grytan och låt dem bli varma. 
  • Smaka av med eventuellt mer kryddor, chilisås eller chipotle! Stäng av plattan och låt grytan stå och dra en stund innan servering. 
 
 Recept på den otroligt smidiga kålsalladen dyker upp här under veckan. Nu ska jag återgå till att vara lite produktiv och ta tag i tentapluggandet. Ha en fortsatt trevlig kväll!
Visa fler inlägg