Mitt Kök-mässan 2014

God morgon och trevlig fredag! Och inte vilken fredag som helst, utan en fredag som ska spenderas på Mitt Kök-mässan som kommit till Göteborg i år igen. Som jag har längtat och sett fram emot detta! Inte bara för att får spendera dagen åt att provsmaka, vandra omkring bland montrar, knyta nya kontakter och laga mat med pastakungen Paolo Roberto, utan även för att lördagen kommer bjuda på matbloggsträff där matlagning, föreläsningar och julbord på Gunnebo slott kommer förgylla dagen. Kan inte bli annat än bra detta! Är det några fler av er som tänkt att gå på mässan eller som rent ut sagt dyker upp på matbloggsträffen?
 
 Förra året gick jag på mässan tillsammans med min nära vän och klasskamrat Sandra, som jag även tänker spendera dessa dagar med denna gången. Då hade vi chansen att få laga mat tillsammans med våran gemensamma favorit Tommy Myllymäki och eftersom han är kungen av såser så stod Beurre Blanc (även kallat smörsås) på menyn! Jag och Sandra sänkte medelåldern i gruppen rejält och antagligen var vi bland de få som aldrig ens tänkt tanken på att vispa ihop en smörsås till middagen, studenter som vi är. Lyckat blev det i alla fall och vi var minst sagt nöjda efter att ha fått blivit upplärda av denna härliga människa! När vi gick därifrån fnittrade vi som nyförälskade tonåringar, en aningen starstruck helt enkelt. För vem hade inte gillat att få chansen att krama på Tommy? ;)
Men som sagt, idag väntar pastakungen Paolo och förhoppningsvis lite shopping och ny inspiration. Hoppas vi ses där!
 

Pepparkaksgröt

God morgon! Här skiner höstsolen in genom fönstret och jag njuter till fullo med en stor kopp te i handen. Idag är det dags att ta tag i en projektuppgift som jag gått och skjutit framför mig, så jag tänkte att det var lika bra att ladda upp med en smarrig frukost! Eftersom jag redan längtar till jul och allt därtill så har jag sakta men säkert plockat in några av julens alla smaker i matlagningen redan nu, därav föll dagens frukostval på pepparkaksgröt. Nästan som att äta pepparkaksdeg till frukost, fast nyttigare samt att man slipper magknipet. Godast blir gröten om man kokar den på mjölk men vill man ha en lite energisnålare variant så går även vatten bra. Som grädden på moset toppade jag gröten med en perfekt mogen satsuma, vips så var julsmakerna fulländade!
        Pepparkaksgröt        1 port.
1 dl havregryn/fiberhavregryn
2 dl mjölk (eller vatten)
ca 1 msk pepparkakskrydda
en nypa salt
  • Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Koka på medelvärme under ständig omrörning, så att inte gröten bränner fast, tills ni fått en önskad konsistens! 
  • Servera direkt tillsammans med era godaste tillbehör, t ex. kall mjölk, satsumasklyftor, russin eller hackade mandlar.
Ha en fortsatt trevlig dag!
 

Öppen äppelpaj med havre

Hösten fortsätter framåt och för var dag som går så blir timmarna lite mörkare. För att få lite ljus i vardagen så kan man passa på att göra något riktigt gott av höstens alla äpplen, såväl syrliga som söta! En variant att använda äpplena till är en form av äppelpaj, eller även kallat äppelgalette, som jag dessutom valt att göra lite hälsosammare genom att basera degen på dinkel och havre istället för vetemjöl. Det enda man måste tänka på är att inte blanda i för mycket mjöl direkt så att degen blir torr, utan ta lite i taget så är chansen stor att du får pajen precis rätt i ditt eget tycke! 
         Äppelgalette m. havre      4-6 port.
25 g rumsvarmt smör
1 dl fiberhavregryn
ca 2 dl siktat dinkelmjöl
0,75 dl mjölk
en knivsudd vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2-3 msk honung
en nypa salt
 
3 svenska äpplen, gärna blandade sorter
kanel, honung, vaniljpulver, kardemumma
  • Sätt ugnen på 200-225 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke, spara lite av mjölet vid sidan av. Finfördela smöret i mjölblandningen och blanda sist i mjölken. Häll i mer mjöl vid behov tills degen släpper från kanten men fortfarande är smidig. Låt stå kallt en stund.
  •  Skala och skiva äpplena i tunna skivor. Ringla lite honung över dem och vänd dem sedan i kanel, lite kardemumma och vaniljpulver.
  • Kavla eller tryck ut degen till en stor cirkel. Placera ut äppelbitarna i mitten och vik sedan upp sidokanterna på ovansidan. 
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min och låt sedan svalna lite lätt innan den severas med t ex. vaniljsås, kvarg eller en kula glass! 
 
 
Visa fler inlägg