Äppelkakebollar

Choklad i all ära, fast ibland kan det vara gott och roligt att testa nya smaker när det kommer till energibollar. Min variant på Dadelbollar/Chokladbollar har gjort sig populära på flera håll och det är ju inte så konstigt eftersom de smakar riktigt smarrigt men eftersom även de bästa recepten kan bli uttjatade så bestämde jag att det var dags för en ny variant. Man skulle kunna säga att dessa små godingar är en blandning av det bästa från både Cookie Dough Bites och Äppelpajsgranolan , ja ni hör ju själva hur gott det låter!
   Äppelkakebollar        
10 urkärnade dadlar
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl riven kokos
ca 1,5-2 msk äppelmos
1/3 tsk kanel
1/4 tsk vaniljpulver
100 g cashewnötter, naturella
50 g paranötter
ca 1/2-2/3 dl russin eller tranbär
  • Mixa paranötterna, cashewnötterna, havregrynen och kokosen lite snabbt i en matberedare. Tillsätt dadlarna, äppelmos, kanel och vaniljpulver. Mixa tills det klibbar ihop och blir en fast smet.
  • Tillsätt russin/tranbär, mixa lite snabbt och kyl sedan smeten ca 30 min innan du rullar den till bollar.
  • Förvara i kyl eller frys i en tätsluten burk
Nu ska jag återgå till att förbereda kvällens middag och sedan ta en promenad i höstsolen, det gäller att passa på!
 
 

Lättlagad Laxpytt

God morgon och trevlig måndag! Som ni kanske ser så har bloggen ändrat utseende nu under helgen, ett arbete som inte riktigt hann klart och kommer därför pågå nu under ett par dagar. Om tiden funnits hade jag suttit klistrad framför datorn hela dagen och försökt få den klar men eftersom jag har tenta imorgon och behöver dagen till att plugga inför den så får bloggen vänta litegranna. 
Jag tänkte dock hinna med att tipsa er om dagens recept! En lättlagad, välkänd vardagsrätt som går att variera utefter vad man har hemma i kylskåpet, nämligen den berömda pyttipannan. Pyttipanna är perfekt att göra när kylskåpet/fryset behöver få sig en rensning fån alla rester eller livsmedel som börjar sjunga på sista refrängen. Min variant går ifrån den klassiska med kött och innehåller istället laxfilé som jag skurit ner i mindre bitar tillsammans med lite olika grönsaker och rotfrukter. Även om pyttipanna inte är den vackraste maträtten att fotografera så är den helt klart god att äta. Man får helt enkelt äta med smaklökarna och inte med ögonen!
     Laxpytt             4 port.
4 bitar portionslax (á 125 g)
4 medelstora potatisar, fast sort
1 gul lök
1/2 nät brysselkål
2 morötter
2 rödbetor
ca 100 g champinjoner
färsk persilja, hackad
salt, peppar
  • Skala och tärna potatis, morot och rödbetor. Skala och finhacka löken. Dela champinjonerna och brysselkålen i kvartar. 
  • Fräs löken, morötterna och potatisen i lite olja tills de börjat mjukna lite. Tillsätt svampen, brysselkålen och laxen och låt dem fräsas med tills laxen är genomstekt. Krydda med salt, lite peppar och färsk perilja.
  • För att undvika att rödbetorna färgar all rosa, fräs dem i en egen panna och vänd sedan snabbt ner i resten av pytten precis innan servering. Servera t ex. med inlagda rödbetor och stekt ägg.
Hoppas ni har överseende med bloggens förändringarbete och att ni ska uppskatta det färdiga resultatet. Om ni har några synpunkter på förbättringsområden får ni gärna lämna en kommentar här eller på Facebook/Instagram! Facebooksidan når ni lättast genom att klicka på ikonen till höger strax under min profilbild här på bloggen, annars kan ni även söka på "Livet genom smaklökarna". På instagram hittar ni mig på @smaklokarna eller på ikonen till höger. 
 
Ha en fortsatt trevlig start på veckan så hörs vi snart igen! 
 
 
Visa fler inlägg