Chokladmuffins

När jag ändå sitter här och kikar ut genom mitt skitiga fönster på kvällssolen som förgyller tillvaron så kan jag lika väl kika in här och uppdatera er med det senaste från veckans bakkurs som hölls tidigare idag! Jag vet att det har blivit mycket bakverk och bröd här nu under en tid men jag lovar att om ni håller ut ett par veckor till så kommer det även dyka upp smarriga recept på lättlagad och hälsosam mat igen, jag måste bara hinna avsluta allt detta intensiva som pågår för tillfället i form av C-uppsats och bakkurser. För ska jag vara helt ärlig så är det knappt att jag lagar någon mat alls just nu, inte som är särskilt inspirerande åtminstone.
På schemat idag stod i alla fall fylliga chokladmuffins som eleverna glatt både bakade och mumsade i sig utan några klagomål. Receptet ger sånna där smakrika, maffiga muffins med en djup chokladsmak. Vill man lätta upp dem lite så kan man med fördel servera dem tillsammans med lite färska bär, eller så nöjer man sig helt enkelt med chokladfrossa. För det är ju inte fy skam det heller!
          Chokladmuffins           10-12 st
2 ägg
2 dl socker
1 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl siktat dinkelmjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl mjölk
1,5 dl Smör- & Rapsolja (Arla)
50-100 g hackad, mörk choklad
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst med el elvisp.
  • Blanda mjöl, vaniljpulver, bakpulver och kakao i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten samtidigt som du rör ner den försiktigt med en slickepott eller slev.
  • Vänd sist ner mjölk och smör- & rapsolja. Rör försiktigt tills smeten blivit jämn.
  • Fördela smeten i 10-12 stora muffinsformar, gärna ståendes i en muffinsplåt. Grädda sedan mitt i ugnen i 17-20 minuter.
Smaklig fika! 
 

Krämig Lasagne

Veckan är igång och förhoppningsvis är de närmsta dagarnas matlådor redan fixade. Jag hade sån tur att det stod en hel armé med fyllda matlådor på köksbänken när jag kom hem från min vistelse i Värmland. Sambon hade varit igång och fixat både Chili con carne och lax, så nu slipper vi gå hungriga i ett par dagar. 
För er som inte har ordnat med matransoneringen så har jag ett lättlagat tips som passar ypperligt för detta ändamål. Krämig lasagne med färskostsås. Japp, så underbar kan en matlåda vara! Det bästa med lasagne är ju dessutom att den blir godare när den får stå till dagen efter, det är ju som gjort för storkok!
         Lasagne                8-10 port.
2 pkt färska lasagneplattor
1 kg nötfärs 
1 gul lök
2 st morötter
1 stor vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 pkt passerade tomater
2 msk oxfond
en skvätt rödvinsvinäger
en skvätt soya
oregano
salt, peppar
 
ostsås:
7 dl lättmjölk
1/2 pkt Philiadelphiaost (jag hade 3% fetthalt)
1 dl siktat dinkelmjöl
200 g riven, lagrad ost (jag hade 17% prästost)
1/3 dl Smör- & Rapsolja
  • Börja med köttfärssåsen. Skala och finhacka löken. Skala och grovriv morötterna. 
  • Fräs löken i lite rapsolja. Pressa ner vitlöken och låt fräsa tills löken mjuknat. Tillsätt morötterna och sedan tomatpurén. Ha i nötfärsen och låt fräsa tills köttfärsen blivit brun. Häll av fettet från färsen och tillsätt sedan lite soya, de krossade tomaterna, oxfonden och rödvinsvinäger till färsen. Krydda upp med riktligt med torkad oregano. Låt koka upp och sedan stå och puttra i minst 15 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Börja med ostsåsen. Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och Smör- & Rapsolja. Låt koka upp under omrörning och koka sedan 3-5 min tills såsen börjat tjockna. Vispa ner Philadelhiaosten och lite av den rivna osten tills det smält.
  • Varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås i en liten långpanna eller stor ungsfast form. Avsluta med lasagneplattor och ostsås. Strö över resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen i ca 15-25 min beroende på om du använder färska plattor eller ej. 
  • Låt lasagnen svalna något innan servering, eller ännu bättre, gör den dagen innan så den hinner stå till sig och värm sedan på den lite lätt innan servering. 
 
Smaklig måltid! 
 
 
 

Saftigt surdegsbröd

ÄNTLIGEN! Efter tre lite mindre lyckade försök så fick jag i helgen till det första riktigt lyckade surdegsbaket. De tidigare baken har innefattat både degar som jäst för länge och degar som varit alldeles för lösa men den här gången valde jag att gå på instinkt tillsammans med inspiration från ett annat recept än innan. En annan bidragande orsak till att just detta baket gick lite extra bra var nog för att jag kom ihåg att mata degen ett par timmar innan och tog ut den ur kylen så att den fick vakna till liv ordentligt. 
Kul är det i alla fall, att se hur brödet tar form i ett flertal steg hela vägen från matandet av surdegsgrunden till gräddandet av degen, och jag skulle säga att det helt klart är värt all väntan. För nog är det alltid så att det man lagt ner mycket kärlek i, det smakar alltid lite godare än om man hade köpt det i affären. 
       Surdegsbröd           2 stora bröd
fördeg:
100 g rågsurdeg
150 g vetemjöl special
150 g kallt vatten
 
huvuddeg:
hela fördegen
200 g rågmjöl
200 g vetemjöl special
300 g siktat dinkelmjöl
50 g rumstempererat smör
50 g flytande honung
450 g vatten
20 g havssalt
 
ca 2 msk rapsolja
  • Fördeg: Väg upp och blanda ingredienserna direkt i bunken till din bakmaskin. Täck över med plastfolie och ställ på ett varmt ställe (t ex. skåpet över kylen) i 9-12 timmar. När degen är riktigt bubblig, då är den redo att användas.
  • Huvuddeg: Börja med att arbeta ner vatten och de olika mjölerna i fördegen. Låt bakmaskinen gå på låg hastighet i 8 minuter. Tillsätt smöret i små bitar och honungen och låt bakmaskinen gå 2 min. Häll sist i saltet och arbeta degen i minst 2 minuter till på låg hastighet tills du ser att degen skapat starka glutentrådar. För att se detta, gör ett glutentest . Häll sedan degen i en inoljad plastbunke och täck med bakduk eller plastfolie. Låt det jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar och forma sedan degen innan den läggs i välmjölade jäskorgar som täcks med bakduk. Om du vill grädda brödet på morgonen/förmiddagen, låt brödet kalljäsa i kylskåpet över natten genom att lägga ner jäskorgarna i en stor plastlåda med lock. Om du vill grädda det under dagen, låt brödet jäsa i rumstemperatur i 3-7 timmar. När degen jäst till dubbel storlek, då är det dags att grädda dem!
  • Sätt ugnen på 250 grader. Låt en plåt, eller baksten, vara med i ugnen under hela uppvärmningen. Stjälp upp brödet försiktigt på ett bakplåtspapper och snitta brödet med en vass kniv eller rakblad. För över bakplåtspappret till den varma plåten/bakstenen och grädda sedan brödet mitt i ugnen. Lägg in 3 isbitar eller ställ in en liten form med vatten i botten på ugnen för att ge brödet en jämnare gräddning och bättre yta. Efter 10 minuter, sänk värmen till 230 grader och stick in en termometer i brödet. Grädda tills brödet nått en mitt-temperatur på 98 grader. Låt sedan svalna helt på ett galler innan du skär i brödet.
För att behålla ytan även dag två så förvaras brödet bäst i antingen en papperspåse, inlindad i en bakduk eller ståendes på en skärbräda med snittytan neråt. Det går även alldeles utmärkt att frysa in bröden till ett senare tillfälle!
 
Har ni några goda recept ni skulle vilja tipsa om? Skriv då gärna en kommentar med länk till receptet och en kort motivering kring varför just detta är din favorit! Hoppas ni får en fin dag allesammans!
0 kommentarer
publicerat i , Matbröd;
Taggar: Baka, Bröd, Dinkelmjöl, Hembakat, Rågsurdeg, Surdeg, Surdegsbröd
Visa fler inlägg