Krämig Lasagne

Veckan är igång och förhoppningsvis är de närmsta dagarnas matlådor redan fixade. Jag hade sån tur att det stod en hel armé med fyllda matlådor på köksbänken när jag kom hem från min vistelse i Värmland. Sambon hade varit igång och fixat både Chili con carne och lax, så nu slipper vi gå hungriga i ett par dagar. 
För er som inte har ordnat med matransoneringen så har jag ett lättlagat tips som passar ypperligt för detta ändamål. Krämig lasagne med färskostsås. Japp, så underbar kan en matlåda vara! Det bästa med lasagne är ju dessutom att den blir godare när den får stå till dagen efter, det är ju som gjort för storkok!
         Lasagne                8-10 port.
2 pkt färska lasagneplattor
1 kg nötfärs 
1 gul lök
2 st morötter
1 stor vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 pkt passerade tomater
2 msk oxfond
en skvätt rödvinsvinäger
en skvätt soya
oregano
salt, peppar
 
ostsås:
7 dl lättmjölk
1/2 pkt Philiadelphiaost (jag hade 3% fetthalt)
1 dl siktat dinkelmjöl
200 g riven, lagrad ost (jag hade 17% prästost)
1/3 dl Smör- & Rapsolja
  • Börja med köttfärssåsen. Skala och finhacka löken. Skala och grovriv morötterna. 
  • Fräs löken i lite rapsolja. Pressa ner vitlöken och låt fräsa tills löken mjuknat. Tillsätt morötterna och sedan tomatpurén. Ha i nötfärsen och låt fräsa tills köttfärsen blivit brun. Häll av fettet från färsen och tillsätt sedan lite soya, de krossade tomaterna, oxfonden och rödvinsvinäger till färsen. Krydda upp med riktligt med torkad oregano. Låt koka upp och sedan stå och puttra i minst 15 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Börja med ostsåsen. Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och Smör- & Rapsolja. Låt koka upp under omrörning och koka sedan 3-5 min tills såsen börjat tjockna. Vispa ner Philadelhiaosten och lite av den rivna osten tills det smält.
  • Varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås i en liten långpanna eller stor ungsfast form. Avsluta med lasagneplattor och ostsås. Strö över resten av den rivna osten och grädda sedan mitt i ugnen i ca 15-25 min beroende på om du använder färska plattor eller ej. 
  • Låt lasagnen svalna något innan servering, eller ännu bättre, gör den dagen innan så den hinner stå till sig och värm sedan på den lite lätt innan servering. 
 
Smaklig måltid!