Saftigt surdegsbröd

ÄNTLIGEN! Efter tre lite mindre lyckade försök så fick jag i helgen till det första riktigt lyckade surdegsbaket. De tidigare baken har innefattat både degar som jäst för länge och degar som varit alldeles för lösa men den här gången valde jag att gå på instinkt tillsammans med inspiration från ett annat recept än innan. En annan bidragande orsak till att just detta baket gick lite extra bra var nog för att jag kom ihåg att mata degen ett par timmar innan och tog ut den ur kylen så att den fick vakna till liv ordentligt. 
Kul är det i alla fall, att se hur brödet tar form i ett flertal steg hela vägen från matandet av surdegsgrunden till gräddandet av degen, och jag skulle säga att det helt klart är värt all väntan. För nog är det alltid så att det man lagt ner mycket kärlek i, det smakar alltid lite godare än om man hade köpt det i affären. 
       Surdegsbröd           2 stora bröd
fördeg:
100 g rågsurdeg
150 g vetemjöl special
150 g kallt vatten
 
huvuddeg:
hela fördegen
200 g rågmjöl
200 g vetemjöl special
300 g siktat dinkelmjöl
50 g rumstempererat smör
50 g flytande honung
450 g vatten
20 g havssalt
 
ca 2 msk rapsolja
  • Fördeg: Väg upp och blanda ingredienserna direkt i bunken till din bakmaskin. Täck över med plastfolie och ställ på ett varmt ställe (t ex. skåpet över kylen) i 9-12 timmar. När degen är riktigt bubblig, då är den redo att användas.
  • Huvuddeg: Börja med att arbeta ner vatten och de olika mjölerna i fördegen. Låt bakmaskinen gå på låg hastighet i 8 minuter. Tillsätt smöret i små bitar och honungen och låt bakmaskinen gå 2 min. Häll sist i saltet och arbeta degen i minst 2 minuter till på låg hastighet tills du ser att degen skapat starka glutentrådar. För att se detta, gör ett glutentest . Häll sedan degen i en inoljad plastbunke och täck med bakduk eller plastfolie. Låt det jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar och forma sedan degen innan den läggs i välmjölade jäskorgar som täcks med bakduk. Om du vill grädda brödet på morgonen/förmiddagen, låt brödet kalljäsa i kylskåpet över natten genom att lägga ner jäskorgarna i en stor plastlåda med lock. Om du vill grädda det under dagen, låt brödet jäsa i rumstemperatur i 3-7 timmar. När degen jäst till dubbel storlek, då är det dags att grädda dem!
  • Sätt ugnen på 250 grader. Låt en plåt, eller baksten, vara med i ugnen under hela uppvärmningen. Stjälp upp brödet försiktigt på ett bakplåtspapper och snitta brödet med en vass kniv eller rakblad. För över bakplåtspappret till den varma plåten/bakstenen och grädda sedan brödet mitt i ugnen. Lägg in 3 isbitar eller ställ in en liten form med vatten i botten på ugnen för att ge brödet en jämnare gräddning och bättre yta. Efter 10 minuter, sänk värmen till 230 grader och stick in en termometer i brödet. Grädda tills brödet nått en mitt-temperatur på 98 grader. Låt sedan svalna helt på ett galler innan du skär i brödet.
För att behålla ytan även dag två så förvaras brödet bäst i antingen en papperspåse, inlindad i en bakduk eller ståendes på en skärbräda med snittytan neråt. Det går även alldeles utmärkt att frysa in bröden till ett senare tillfälle!
 
Har ni några goda recept ni skulle vilja tipsa om? Skriv då gärna en kommentar med länk till receptet och en kort motivering kring varför just detta är din favorit! Hoppas ni får en fin dag allesammans!
0 kommentarer publicerat i , Matbröd;
Taggar: Baka, Bröd, Dinkelmjöl, Hembakat, Rågsurdeg, Surdeg, Surdegsbröd