Konsten att rensa kyl & frys

Nedräkningen har börjat. Om mindre än en vecka är det dags för mig och min sambo att ta vårt pick och pack för att flytta vidare till vår nya bostad. En ljus och fin 2a med närhet både till hav, handling och sambons jobb. Just nu är det nog nästan det enda som cirkulerar i våra huvuden, var vi ska ha vad och hur vi ska planera för att förenkla flytten så mycket som möjligt. Även om det är mycket jobb med att flytta så finns det också en fin tjusning med spektaklet, att få starta om på nytt på en ny plats med utrymme både för det gamla och det nya. Plus att man får ett finfint tillfälle för att rensa ur sådant som sällan används eller hitta sådant som glömts bort.
 
Det här med att rensa ur gäller ju även i köket och hittills har jag skänkt bort två kassar med prylar och slängt en herrans massa gamla matlådor/plastbyttor som antagligen sjöng på sista refrängen redan vid förra flytten. En kanske lite roligare urrensning har däremot börjat ske i kyl och frys, så denna veckan ska jag försöka vara kreativ med de livsmedel vi redan har hemma när matlådorna komponeras! Idag resulterade detta i en enkel men ack så god måltid, stekt makrill med blomkålsmos och haricoverts.
Makrill är en otroligt tacksam fisk att både tillaga och att äta. Eftersom det är en fet fisk så bidrar den med en hel del goda fettsyror, samtidigt som den mättar ordentligt. Vänd bara makrillfiléerna i lite ströbröd efter att du saltat och pepprat dem och stek sedan i smör/rapsolja, mer jobb än så krävs inte för att få en klockren middag!
 
 
Smaklig måltid!
.
 
 

Surdegsknäcke

Äntligen en ledig dag! Efter at ha arbetat sex dagar i sträck på fyra olika anläggningar så är det så skönt att få en dag till att bara vara och andas in tillvaron lite. En dag till att ta en stillsam promenad i skogen, äta en lugn och långdragen frunch och sedan spendera resten av dagen åt sådana saker som helt enkelt faller mig in. 
 
En av de ätbara saker här i livet som jag gärna inte vill vara utan är knäckebröd. Knaprigt, knastrande knäcke toppat med toppat med smör och kanske även något gott pålägg, även om det många gånger är gott även utan. Mina favoriter bland de vanliga köpevarianterna är klassikerna Wasa Sport och Falu Rågrut men ingen av dem är ens hälften så goda som knäckena man gör själv. Tidigare har jag bland annat tipsat er om mitt dinkelknäcke men nu har jag även introducerats till surdegsknäckens värld! Ett knäckebröd som jag dessutom skulle påstå är precis lika lätt att göra som vilka andra knäcken som helst. Det enda som krävs är lite mera tid för väntan. 
        Knastrande Surdegsknäcke     ca 5-6 st
30 g rågsurdeg
150 g vatten
120 g fullkornsdinkel
120 g rågmjöl
3 g havssalt
  • Rör samman ala ingredienserna i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå rätt så varmt (22-24 grader, exempelvis i skåpet över kylskåpet) i ca 10 timmar.
  • Sätt ugnen på 200 grader och ha en plåt inne i ugnen under tiden.
  • Tag en degklump (ca 1/6 av degen) med välmjölade händer och rulla till en boll. Tryck ut den lite lätt med fingrarna och kavla sedan till en riktigt tunn rundel på ett välmjölat bakplåtspapper. 
  • Strö över valdri topping, t ex. havssalt eller vallmofrö/sesamfrö, och kavla över ett par gånger så att det sätter sig ordentligt. Stansa ut ett hål i mitten med hjälp av exemeplvis en äggkopp. 
  • För över bakplåtspappret till den uppvärmda plåten och grädda knäcket mitt i ugnen i ca 8-10 min beroende på storlek. Håll utkik i slutet så att knäcket inte blir bränt!
  • Låt knäcket svalna på ett galler och förvara sedan i en burk med lock. 
Lycka till med bakandet! 
0 kommentarer
publicerat i Matbröd
Taggar: Baka, Fullkorn, Knäckebröd, Råg, Rågsurdeg, Surdeg, Surdegsknäcke

Paprikasmakande bönbiffar

Måndagen är här och vi börjar veckan med ett vegetariskt recept. Det här med att äta vegetariskt är inte bara gott utan är även ett bra sätt till att få i sig en hel hög med vitaminer, mineraler och fibrer, samtidigt som det är miljösmart och ekonomiskt! Sedan kan vi ju också slå hål på myten om att vegetarisk mat inte mättar, för det är rena rama skitsnacket. Precis som med vilken mat som helst så gäller det att kombinera olika livsmedel rätt för att skapa mättnad och smakbalans. En annan välkänd myt bland träningsmänniskor är att vegetarisk mat inte innehåller nog med protein, vilket inte heller stämmer. Det enda man bör tänka på, speciellt om måltiden inte innehåller ägg eller mejerier, är att kombinera olika proteinkällor för att få mer fullvärdigt protein. T ex. att äta en bit bröd till linssoppan eller som i detta fallet, att stoppa biffarna i brödet! 
Dessa biffar består av en mix av kidneybönor och kikärtor, som sedan binds samman av ett ägg. Tre alldeles utomordentliga proteinkällor som tillsammans med brödet och tillbehören gör måltiden sådär alldeles lagom mättande. Receptet kommer urspungligen från Vardag.nu, jag har endast gjort en mindre smakkorrigering genom att addera paprikasmak till biffarna. 
     Bönbiffar          ca 6 st
1 pkt kikärtor (ca 320 g avrunnen vikt)
1 pkt kidneybönor (ca 320 g avrunnen vikt)
1 ägg
2 msk potatismjöl
salt, peppar
paprikapulver
 
Ajvarsås:
1 dl creme fraiche eller lättkvarg
1 dl stark ajvar
1 pressad vitlöksklyfta
ett par droppar citronsaft
  • Blanda såsen och låt den stå i kylen medan du gör biffarna.
  • Mixa samman kidneybönor och kikärtor till en relativt slät kräm. Tillsätt ägget, potatismjölet och kryddor.
  • Forma till ca 6 st bollar som du sedan trycker ut till biffar i en het panna med lite olja i. Stek på medelvärme ca 2-4 min per sida och servera sedan tillsammans med såsen, fräscha grönsaker och något gott bröd (exempelvis pita eller libabröd).
Smaklig måltid! 
 
 
Visa fler inlägg