Galet goda surdegsbullar

Jag befinner mig lite i extas just för tillfället. Delvis för att flytten till nya lägenheten närmar sig, för att jag fått jobb (!) och för att ni blir fler och fler härliga människor som som kikar in här och uppskattar det jag gör men också för att jag har komponerat ihop ett recept på bullar som bara blev sådär jäkla klockrent. Ska jag vara ärlig så blev jag så nöjd att jag nästan funderade på att behålla receptet för mig själv, fast det vore näst intill ett brott mot mänskligheten. Förutom att bullarna är galet goda och saftiga så är de dessutom bakade helt utan raffinerat socker, samt är lite snällare mot magen eftersom de är bakade på surdeg! 
       Surdegsbullar          24-30 st
700 g vete- eller siktat dinkelmjöl
10 g salt
100 g flytande honung
5-10 g färsk jäst 
80 g aktiv surdeg (jag använde rågsurdeg)
3,5 dl rumstempererad mjölk
1 ägg
1 dl Smör- & Rapsolja
1 tsk kanel
 
fyllning:
12 urkärnade medjool dadlar
1,5 dl Smör- & Rapsolja
3 msk äppelmos (valfritt)
kanel
vaniljpulver
  • Blanda mjöl, salt och kanel i en bunke. Arbeta ner honung, jäst, surdeg, mjölk och ägg och knåda, eller kör i maskin, tills degen börjar lossna från bunkens kanter. Arbeta sist ner smör- & rapsoljan. Tillsätt eventuellt lite extra mjöl för att få en smidig deg som släpper från bunken. 
  • Låt degen vila under en fuktig bakduk i minst 1 timme. 
  • Mixa dadlarna till en hyfsat slät kräm. Blanda ner äppelmos, smör- & rapsolja samt valfri mängd kanel och vaniljpulver. 
  • Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord. (TIPS! Har ni inget stort bakbord så dela degen i 2 bitar) Bred på dadelkrämen över hela rektangeln och vik sedan över en tredjedel av degen (från långsidan) mot mitten för att sedan vika över den andra långsidan så att du får en avlång remsa med 3 lager. 
  • Skär den vikta degen i ca 2 cm tjocka remsor. Tvinna sedan varje remsa runt två fingrar och fäst änden under eller innuti så att bullen håller ihop. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. 
  • Spreja bullarna lite lätt med vatten och täck sedan med en småfuktig bakduk. Ställ sedan på ett svalt ställe (t ex. i en avstängd ugn eller kallskafferi) och låt jäsa till dubbel storlek i 8-12 timmar. 
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Pensla bullarna med vatten eller ett uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön (eller pärlsocker om man föredrar det) och grädda sedan mitt i ugnen i 10-14 min. Låt sedan svalna under bakduk.
Bullarna fick tummen upp både från min sambo och mina fina arbetskamrater, så jag håller tummarna för att ni som vågar testa kommer uppskatta dem lika mycket!
 
Smaklig fika!