Halloumilasagne

Nu är semestertiderna över för de flesta och det är dags att vandra in i vardagen igen med allt vad det innebär. I takt med denna övergång kan det var ett ypperligt tillfälle att skapa nya rutiner och vanor som bidrar till det bättre! Det kan vara något så enkelt som att ta sig tid åt att läsa en bok innan läggdags, att ta en frisk promenad efter jobbet eller att introducera lite mer vegetarisk mat i veckomatlistan. Det sistnämnda kan jag hjälpa er med, eller i alla fall ge en startknuff, för idag tänkte jag bjuda på ett snålvattenframkallande recept på vegetarisk lasagne! 
 
Lasagne är en otroligt angenäm rätt att göra köttfri eftersom det finns så himla mycket annat gott man kan fylla den med. Ska jag vara helt ärlig så har den godaste lasagnen jag ätit i mina dagar varit vegetarisk! I den här lasagnen låter vi halloumiosten ha huvudrollen, tillsammans med en spenatfylld tomatsås, vilket gör att vi även kan skippa den traditionella ostsåsen. Rätten blir både smakrik, mättande och perfekt att stoppa i matlådan. Lasagne är ju trots allt en sån där typisk rätt som är allra godast dagen efter. För er som gillar lite extra sting så kan jag rekommendera att finhacka ner en röd chili och fräsa den tillsammans med löken.
      Halloumilasagne        4-6 port.
200g färska lasagneplattor
2 pkt halloumiost
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
4 msk färsk timjan, hackad (eller 2 tsk torkad)
500 g krossade tomater
200g fryst bladspenat
salt, peppar
2 dl riven ost, gärna vällagrad
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i lite olja tills de börjat mjukna men inte tagit färg. 
  • Tillsätt tomatpuré, honung, krossade tomater, vatten, buljongtärning och timjan och låt koka på medelvärme utan lock i ca 5 min.
  • Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare 5 min, smaka av med salt och peppar. Skär under tiden halloumiostarna i tunna skivor. 
  • Lägg ett lager tomatsås i botten av en ugnssäker form (20x30 cm). Varva sedan med lasagneplattor och halloumiost. Avsluta med tomatsås och strö sedan de rivna osten över.
  • Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna en aning innan servering!
Smaklig måltid!
En kommentar publicerat i Vegetariskt
Taggar: Halloumi, Lasagne, Meatfree Monday, Spenat, Vegetariskt, lättlagat
#1 - - Alicia Hedlund:

Det här ser verkligen helt fantastiskt ut! Ost är en förträffligt bra ingrediens! /Alicia

Svar: Tack så mycket! Jag håller med dig helt och hållet, inget kan gå fel när halloumi har huvudrollen!
Frida