Paprikasmakande bönbiffar

Måndagen är här och vi börjar veckan med ett vegetariskt recept. Det här med att äta vegetariskt är inte bara gott utan är även ett bra sätt till att få i sig en hel hög med vitaminer, mineraler och fibrer, samtidigt som det är miljösmart och ekonomiskt! Sedan kan vi ju också slå hål på myten om att vegetarisk mat inte mättar, för det är rena rama skitsnacket. Precis som med vilken mat som helst så gäller det att kombinera olika livsmedel rätt för att skapa mättnad och smakbalans. En annan välkänd myt bland träningsmänniskor är att vegetarisk mat inte innehåller nog med protein, vilket inte heller stämmer. Det enda man bör tänka på, speciellt om måltiden inte innehåller ägg eller mejerier, är att kombinera olika proteinkällor för att få mer fullvärdigt protein. T ex. att äta en bit bröd till linssoppan eller som i detta fallet, att stoppa biffarna i brödet! 
Dessa biffar består av en mix av kidneybönor och kikärtor, som sedan binds samman av ett ägg. Tre alldeles utomordentliga proteinkällor som tillsammans med brödet och tillbehören gör måltiden sådär alldeles lagom mättande. Receptet kommer urspungligen från Vardag.nu, jag har endast gjort en mindre smakkorrigering genom att addera paprikasmak till biffarna. 
     Bönbiffar          ca 6 st
1 pkt kikärtor (ca 320 g avrunnen vikt)
1 pkt kidneybönor (ca 320 g avrunnen vikt)
1 ägg
2 msk potatismjöl
salt, peppar
paprikapulver
 
Ajvarsås:
1 dl creme fraiche eller lättkvarg
1 dl stark ajvar
1 pressad vitlöksklyfta
ett par droppar citronsaft
  • Blanda såsen och låt den stå i kylen medan du gör biffarna.
  • Mixa samman kidneybönor och kikärtor till en relativt slät kräm. Tillsätt ägget, potatismjölet och kryddor.
  • Forma till ca 6 st bollar som du sedan trycker ut till biffar i en het panna med lite olja i. Stek på medelvärme ca 2-4 min per sida och servera sedan tillsammans med såsen, fräscha grönsaker och något gott bröd (exempelvis pita eller libabröd).
Smaklig måltid!