Surdegsknäcke

Äntligen en ledig dag! Efter at ha arbetat sex dagar i sträck på fyra olika anläggningar så är det så skönt att få en dag till att bara vara och andas in tillvaron lite. En dag till att ta en stillsam promenad i skogen, äta en lugn och långdragen frunch och sedan spendera resten av dagen åt sådana saker som helt enkelt faller mig in. 
 
En av de ätbara saker här i livet som jag gärna inte vill vara utan är knäckebröd. Knaprigt, knastrande knäcke toppat med toppat med smör och kanske även något gott pålägg, även om det många gånger är gott även utan. Mina favoriter bland de vanliga köpevarianterna är klassikerna Wasa Sport och Falu Rågrut men ingen av dem är ens hälften så goda som knäckena man gör själv. Tidigare har jag bland annat tipsat er om mitt dinkelknäcke men nu har jag även introducerats till surdegsknäckens värld! Ett knäckebröd som jag dessutom skulle påstå är precis lika lätt att göra som vilka andra knäcken som helst. Det enda som krävs är lite mera tid för väntan. 
        Knastrande Surdegsknäcke     ca 5-6 st
30 g rågsurdeg
150 g vatten
120 g fullkornsdinkel
120 g rågmjöl
3 g havssalt
  • Rör samman ala ingredienserna i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå rätt så varmt (22-24 grader, exempelvis i skåpet över kylskåpet) i ca 10 timmar.
  • Sätt ugnen på 200 grader och ha en plåt inne i ugnen under tiden.
  • Tag en degklump (ca 1/6 av degen) med välmjölade händer och rulla till en boll. Tryck ut den lite lätt med fingrarna och kavla sedan till en riktigt tunn rundel på ett välmjölat bakplåtspapper. 
  • Strö över valdri topping, t ex. havssalt eller vallmofrö/sesamfrö, och kavla över ett par gånger så att det sätter sig ordentligt. Stansa ut ett hål i mitten med hjälp av exemeplvis en äggkopp. 
  • För över bakplåtspappret till den uppvärmda plåten och grädda knäcket mitt i ugnen i ca 8-10 min beroende på storlek. Håll utkik i slutet så att knäcket inte blir bränt!
  • Låt knäcket svalna på ett galler och förvara sedan i en burk med lock. 
Lycka till med bakandet! 
0 kommentarer publicerat i Matbröd
Taggar: Baka, Fullkorn, Knäckebröd, Råg, Rågsurdeg, Surdeg, Surdegsknäcke