Falsk Chilibearnaise

Det här med såser är inte alltid så lätt. Vilka smaker passar bäst till maten? Ska man välja en varm eller kall sås? Helbakrikat, pulver eller hemmagjord från grunden? Ja, det är frågorna som svischar omkring när det vaknas en såsig middag. Att välja att göra sin egen sås behöver dock inte vara så svårt eller tidskrävande som man kan tro, om man inte väljer att svänga ihop en rödvinssås var och varannan gång vill säga. Om man däremot uppskattar en krämig chili- eller vanlig bearnaise, ja då finns det en del knep man kan ta till för att få ihop såsen på ett kick samtidigt som man även kan göra den lite energisnålare än vanligt beroende på vilket creme fraiche man väljer. Två flugor i en smäll helt enkelt! Jag har faktiskt gjort denna på 5 %-ig creme fraiche (mini fraiche) och det fungerade alldeles prima. Så villman spara in på energin men ändå njuta av en god sås så är det ett bra alternativ! 
Det bästa med den här såsen är att vem som helst kan vispa ihop den, plus att den passar både till kött och fisk! Såsresterna från vår köttiga middag förra helgen avnjöts nämligen tillsammans med dragon- och paprikakryddad lax med ris/couscous i en av veckans matlådor. Hur gott som helst!
       Falsk Chilibearnaise          4 port.
3 dl Creme fraiche (valfri fetthalt)
1 grönsaksbuljongstärning
1 tsk chiliflakes
2 äggulor
torkad dragon
färsk bladpersilja, hackad
  • Värm upp creme fraichen under omrörning och smula sedan ner buljongtärningen och chiliflaksen. Låt puttra till buljongtärningen löst upp sig under omrörning.
  • Ta kastrullen från plattan och låt svalna ca 1 minut. Vispa ner äggulorna och valfri mängd dragon och persilja. Tillsätt eventuellt mer chiliflakes om extra sting önskas.
  • Ställ tillbaka på plattan och värm upp under omrörning tills att såsen börjar tjockna. Smaka av.
  • Servera direkt till ditt favoritkött eller en bit stekt lax kryddad med lite dragon! 
Såsen går ypperligt att värma på vid senare tillfällen om det skulle bli något över. Vill man hellre ha en vanlig bearnaise så skippar man helt enkelt bara chiliflaksen och kör på med bara dragon och persilja! 
 
Lycka till med såsen och hoppas ni får ett trevligt avslut på denna arbetsvecka!
 

Pitabröd

God kväll på er! Hoppas ni haft en bra start på veckan och att ni finner lite ljusglimtar i vardagen även om vädret är grått och trist. För min del har veckan startat med en massa inspiration och planering då jag äntligen har startat min praktik på Medborgarskolan här i Göteborg.
För er som inte vet vad Medborgarskolan är så är det ett studieförbund som arbetar med både folkbildning och utbildning på flera plan, både mot privatpersoner och föreningar/organisationer. Mitt intresse för Medborgarskolan väcktes genom de matlagning- och bakningskurser som de erbjuder gentemot allmänheten, och är man intresserad av att se deras utbud nu under våren så hittar ni schemat HÄR. Nu när jag inlett min praktid där så har jag dock insett att organisationen innefattar så himla mycket mer än vad man kan tro vid första anblick, så det ska bli riktigt intressant att få en chans att sätta mig in i det hela lite djupare under dessa veckor. Det mesta av min tid kommer dock att läggas på att planera och hålla i ett antal bakningskurser för högskoleelever som nyligen anlänt till Sverige. En riktig utmaning att få till alla moment på bästa möjliga vis men jisses så kul det ska bli! Äntligen får man en chans att använda alla kunskaper vi fått under åren till att utföra något praktiskt. Men mer om detta kommer längre fram!
 
Om ni lusläste mitt förra inlägg om fetaostbiffarna så kanske ni kommer ihåg att jag skrev att vi åt dem tillsammans med pitabröd. Hembakt pitabröd givetvis, mestadels på grund av att jag hade en påse jäsblandning hemma som jag var ivrig att testa! För er som inte är bekanta med jäsblandning så är det en blandning mellan torrjäst och bakpulver som gör att degen endast behöver jäsa 15 minuter totalt under hela bakningen. Ett toppenalternativ att ta till om man har ont om tid eller blir sådär paniksugen på nybakat bröd eller bullar. En annan fördel är att man inte behöver värm degvätskan alls, utan kan bara veva ihop allt i ett svep. Med andra ord kan det vara bra att ha en påse hemma i skafferiet. I min mening fungerade det alldeles ypperligt och bröden jäste upp till normal storlek. Grundreceptet lånade jag från min kära vän Sandra men valde att göra dem lite mindre grova eftersom mitt fullkornsmjöl höll på att ta slut. Men lika goda blev de för det!
        Pitabröd       ca 12 st
1 påse jäsblandning (eller 1 pkt jäst)
6 dl vatten
2 msk rapsolja
1-2 tk salt
5 dl fullkornsdinkel
ca 10 dl siktat dinkelmjöl
  • Blanda jäsblandningen med nästan allt mjöl och saltet. Tillsätt oljan och arbeta sedan ner vätskan lite i taget. Tillsätt mer mjöl tills degen blir lätthanterlig och börjar släppa från bunkens kanter.
  • Dela degen i 12 delar och kavla ut till runda bröd med en diameter på ca 1,5 dm. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och täck över med bakduk, låt jäsa 15 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 5-7 minuter tills de börjar bli gyllenbruna. Låt svalna insvepta i en bakduk och avnjut dem ljumna! Bröden går jättebra att frysa.
Lycka till med bakningen! 
 
0 kommentarer
publicerat i , Matbröd;
Taggar: Bröd, Dinkelmjöl, Fullkorn, Hembakat, Jäsblandning, Matbröd, Pitabröd

Fetaostbiffar

Söndagkvällen är kommen och jag hoppas att ni alla samlat nya krafter inför den kommande veckan. Anledningen till att det inte dykt upp något varken här eller på Instagram under helgen är för att jag och min sambo varit på Vann Spa på en liten miniweekend. En helg med minimalt internetanvändande som istället har innefattat otroligt god mat, kvalitetstid och uppvilande i både heta bastuar och ljuvliga bad. Eftersom mobiltelefonen låg nedpackad i väskan på hotellrummet mestadels av tiden så har jag tyävrr inga bilder att bjuda på. Istället tänker jag råda er att åka dit och uppleva det själva!
 
Något jag däremot kan bjuda på är lite inspiration och tips inför planeringen av veckans matsedel, om den inte redan är klar vill säga. Är den inte det så tycker jag definitivt att ni ska ge plats åt dessa supersaftiga färsbiffar med fetaost och persilja. Serveringsmöjligheterna för dessa är flera och här åt vi dem tillsammans med nybakat pitabröd, en paprikasås och krispiga grönsaker men jag kan även tänka mig att de är goda till klyftpotatis eller pasta med någon god tomatsås. Genom att färdigsteka biffarna i ugnen så sparar man på biffarnas egen vätska vilket gör att de blir väldigt saftiga och goda. Ingen risk för stenhårda tefat här inte! Vill man så kan man sila ner skyn från biffarna i en kastrull och koka sin egen sås till biffarna som pricken över i:et!
       Fetaostbiffar      ca 12 st
800 g nötfärs
2 dl mjölk
3 msk potatismjöl
ca 1,5 dl hackad bladpersilja
1-2 msk ajvar 
1-2 msk oxfond
3/4 pkt fetaost 
en skvätt soya
salt, peppar
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman alla ingredienser till färsen och forma sedan till ca 12 st biffar. Bryn biffarna snabbt på båda sidorna så att de får lite färg, lägg dem sedan i en ugnsfast form eller plåt.
  • Efterstek biffarna mitt i ugnen i ca 15 min tills de är genomstekta.
Har ni några roliga vardagsrecept att dela med er av? Vad har ni för favoriträtter? :)
 
 
 
Visa fler inlägg