Att följa strömmen

Många gånger gillar jag att gå lite mot strömmen, medan man andra gånger helt enkelt får flyta med. Som när sambon föreslår tacos på en fredag, då får man helt enkelt flyta med resten av alla hushåll som i takt med helgens start hackar sina grönsaker och mixar ihop sin guacamole. En ström jag gärna kan följa, för tacos är ju trots allt jäkligt gott. Och förbaskat enkelt. Så gott och enkelt att det till och med fick agera lördagsmiddag också när energin var i botten och sambon har grabbkväll. Kvällens tacos höll dock inte samma nivå som igår, för de hemmagjorda nachochipsen försvann underligt nog när min sambo kom hem från jobbet i eftermiddags.
Hemmagjorda nachochips är ett av de där enkla trixen man kan ta till för att lyxa till eller variera rätten då och då. Enkelt både på så sätt att de endast innehåller äggvita, mandelmjöl och kryddor, plus att de går snabbt att göra. Man behöver alltså inte planera massor i förväg eller göra det hela till ett projekt, utan du kan helt enkelt blanda ihop degen, kavla ut den och grädda chipsen samtidigt som övriga i familjen hackar grönsaker och steker köttfärs.
            Nachochips         2 plåtar
2 äggvitor
5 dl mandelmjöl 
1 tsk havssalt/flingsalt
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver eller vitlökssalt
3/4 tsk spiskummin
3/4 tsk chilipulver
3/4 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
  • Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke tills degen bildar en klump.
  • Forma degen till 2 bollar och kavla sedan ut en av bollarna mellan två bakplåtspapper. Eftersom mandelmjölet är ganska så fett så går degen annars sönder väldigt lätt. Kavla tills degen blivit tunn som möjligt för krispigare chips. Dra bort det översta bakplåtspappret och skåra sedan degen i önskad chipsform för att de ska bli lättare att dela efter gräddning. 
  • Grädda i övre delen av ugnen i 10-18 min beroende på önskad färg och ugnens kapacitet. Tag ut när chipsen är gyllenbruna. Strö gärna över lite extra smaksättning när du tar ut dem ur ugnen (t ex. flingsalt, chilipulver, paprikapulver, finriven ost..).
  • Låt svalna på galler innan tacokvällen kan dra igång! 
 
Som en liten tjuvstart på nästa helg alla hjärtans dag så formades några av nachochipsen till just hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått. Ett lätt sätt att ta till för att variera den klassiska trekantsformen. 
Ha nu en smaklig måltid så ska jag återgå till att spendera kvällen under täcket i sängen för att kurera en kropp som börjat signalera att den vill vila. Så jag ska helt enkelt lyssna! 
 
Trevlig helg!
 
  
0 kommentarer publicerat i , Matbröd;
Taggar: Hembakat, Mandelmjöl, Nachochips, Tacofredag, Tacos