Dadelchokladkola

God morgon alla sjusovare! Vad roligt att se att ni blir fler och fler som hittar hit, välkomna! 
Torsdagen är här och för min del betyder det två saker. Först och främst så är det vår sista skoldag innan praktik och C-uppsats, en dag när uppsatsidén ska framföras till våra övriga klasskamrater för att få respons och tips. Det andra är att jag utlovat receptet på ett par riktiga läckerbitar, som helt grundar sig på 4 naturliga ingredienser. Sedan kan man ju självmant välja om man vill lyxa till dem lite extra eller om man nöjer sig med det enkla. För gott är det oavsett.
Gottebitarna jag talar om är inget mindre än dessa sega, smältande goda dadelchokladkolor. Snabba att göra och nästan lika snabba att göra slut på, för det är svårt att bara ta en eller två. Vill man så kan man enkelt göra dem helt raw och vegan genom att använda raw kakao och kallpressad kokosolja. Jag valde att göra ett gäng klassiska kolor, en variant med ett lager jordnötssmör ovanpå kolan som sedan chokladdoppades och sedan gjorde jag även chokladdoppade med flingsalt och kokosflakes. Var noga med att ni använder rätt sorts dadlar, annars är risken att ni inte kommer få varken rätt konsistens eller sammanhållning i kolorna.
        Dadelchokladkola   
100 g urkärnade Medjool dadlar (de stora man köper i lösvikt)
1 dl kakao
2 msk kokosolja
1-2 nypor flingsalt
ev. en nypa vaniljpulver
 
valfritt: smält choklad att doppa kolorna i + valfri topping
  • Mixa dadlarna till en slät kräm. Tillsätt salt, kakao och vaniljpulver och mixa tills det bildats en stor kolaklump. Tilsätt då kokosoljan och mixa igen lite snabbt. 
  • Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut den till lagom tjocklek (ca 2-5 mm). Ställ in i frysen i ca 30 min.
  • Skär upp i bitar och doppa i smält choklad om så önskas! Förvara i en tätsluten burk i antingen kylen eller frysen.
Lycka till med godisskapandet och ha en fortsatt trevlig dag!