En hjärtlig middag

God morgon och trevlig lill-lördag! Halva veckan är avverkad och nu kan vi snart känna doften av helgens sötma. Personligen så längtar jag lite extra mycket efter denna helg då jag och min sambo ska åka iväg på spa lördag-söndag. Bad, bastu, god mat och hotellfrukost, ja ni förstår nog varför jag längtar. Vad ska ni hitta på för kul? 
Spavistelsen gav jag min sambo i present som tack för att han ställt upp så enormt i samband med operationen och tiden efter, han har varit guld värd på många sätt och vis. Så presenten fick bli lite av ett Alla hjärtans dag-gåva också, även om vi sagt att vi inte skulle köpa något åt varandra. Niklas kunde dock inte hålla sig och kom hem med en fin bukett blommor som jag i nuläget sitter och beskådar vid frukostbordet.
Alla hjärtans dag då. Jag kom på att jag inte hunnit med att dela med mig av vad som serverades här i lördags när vi hade vänner över på besök, så jag tänkte helt enkelt göra det nu i efterhand istället. Menyn bestod av en tvårätters middag med ryggbiff, potatisbakelse och rödvinssås till huvudrätt och äppelpaj med vaniljvisp till efterrätt. Givetvis tog jag och Sandra tillfället i akt att göra allt själva, så det blev en eftermiddag fylld av rödvinsreducering, vispande, rivande och stekande. Helt klart värt det, för gott blev det minsann! 
 
       Potatisbakelser     4 port.
6 medelstora potatisar
1 liten purjolök, fint strimlad
2 ägg
2 dl creme fraiche (vi hade Skånemejeriers flytande creme fraiche)
1 dl riven västerbottenost
färsk timjan, finhackad. 
salt, vitpeppar
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skala och grovriv potatisen. Vispa samman ägg, creme fraiche, hälften av osten, potatisen och kryddorna. 
  • Smörj portionsformar (eller en stor form) med lite matfett och fördela sedan potatissmeten jämt i formarna. Strö över resten av osten.
  • Tillaga mitt i ugnen i 20-30 min beroende på storleken på formarna. Servera direkt.
 
Receptet på rödvinssåsen finner ni HÄR, en klassisk tappning signerad Sveriges mästerkock. Vi var dock lite busiga och klickade i några droppar flytande honung för att runda till smakerna lite. Jag vet att vissa tycker att sötning i rödvinssås är strängt förbjudet men vi tyckte att det var det som lyfte smaken på hela såsen. Smaken är som baken helt enkelt och för att vara vår första rödvinssås så blev vi klart nöjda!
 
Så, där hade ni vår kväll på en tallrik! Några bilder på efterrätten hanns inte med för den slukades snabbare än snabbast. Inte så konstigt kanske, för vem gillar inte äppelpaj och vaniljsås/visp?  
Nu ska jag återgå till att planera och söka lite information inför praktiken som börjar på fredag. 5 veckors praktik på Medborgarskolan och sedan 10 veckor uppsatsskrivande, ja det är allt som är kvar innan kandidatexamen i kostvetenskap ligger i min hand. Helt sjukt vad tiden går fort, helt sjukt. Ni får ha en fortsatt bra dag så återkommer jag imorgon med ett nytt riktigt höjdarrecept på hälsosamt godis inför helgen, missa inte det! 
 
     
0 kommentarer publicerat i
Taggar: Alla hjärtans dag, Flytande Creme Fraiche, Potatisbakelser, Rödvinssås, Skånemejerier, Västerbottenost