Långpannebröd

Frukost är enligt många det viktigaste målet på dagen och för vissa är det även lite av en helig stund på morgonen. En sak är i alla fall klar, frukost ska vara gott! Och givetvis förse kroppen med härligheter som ser till att man klarar av dagen fram till nästa påfyllning. Personligen tycker jag att det inte finns något bättre än att få njuta av sin frukost i lugn och ro och den stora pricken över i:et är när man haft möjlighet att baka sitt eget bröd. Det här brödet är både gott, mättande och otroligt smidigt att baka! Dessutom går det utmärkt att frysa in i portionsbitar som snabbt kan tinas upp på morgonen för att få den där känslan av nybakat varje morgon!

           Långpannebröd      1 plåt
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk flytande honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
ca 6-7 dl siktat dinkelmjöl
  • Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och lös sedan upp jästen med lite av den värmda mjölken. 
  • Tillsätt resten av mjölken, honungen, salt och linfrö. Blanda ner rågmjölet och nästan allt dinkelmjöl. Arbeta degen ordentligt tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i minst 40 min.
  • Klä en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut degen i plåten. Skåra brödet i lagom stora bitar och låt sedan jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Pensla brödet med lite mjölk och strö över lite havregryn eller valfria fröer. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min. Låt sedan brödet svalna på galler under bakduk innan du kan bryta isär det och njuta av den första smörgåsen!
Ha en fortsatt trevlig kväll och lycka till med bakningen!
 
En kommentar publicerat i , Matbröd;
Taggar: Bröd, Dinkel, Frukost, Hembakat, Linfrö, Långpanna, Råg
#1 - - Anki:

Kanongott bröd. Modifierade lite och la i rostade pumpakärnor och solrosfrön samt strödde lite på....Höjde det ett snäpp 😉

Svar: Hej Anki! Vad roligt att du satte din egen touch på brödet och att det blev en hit! :)
Frida