Mustig Tomatsoppa

Februaris första måndag är snart förbi och här ligger jag i soffan med matkoma efter kvällens sena middag. Februari är en månad som kommer betyda många bollar i luften rent pluggmässigt och i slutet på månaden påbörjar vi vår 5 veckor långa praktik. För min del betyder det 5 veckor på Medborgarskolan med en matbloggande kollega som handledare, nämligen den sprudlande glada Linda. Vad jag ska få göra hos Medborgarskolan kommer ni att reda på lite längre fram men jag kan säga att det är något jag ser fram emot att få genomföra, även om det kommer att bli en utmaning på flera plan! Enligt mina erfarenheter är det dock utförandet av utmaningar som utvecklar en som människa. Med andra ord kan detta inte bli annat än bra på ett eller annat sätt!
Eftersom helgen flög förbi så snabbt så sparade jag på tomatsoppereceptet för att kunna bjuda på en köttfri måndag här på bloggen. Så nu är väntan över för er som suktat efter denna smakrika, men ack så lättlagade, soppa. Inspirationen hämtade jag hos Nilla´s Kitchen, en blogg fyllt med massa färgsprakande och allergivänliga recept. 
         Mustig Tomatsoppa     ca 4 port.
500 g krossade eller passerade tomater
1 burk konserverade körsbärstomater
2 st palsternackor
1 st gul lök
2-3 st vitlöksklyftor
6 st soltorkade tomater (i olja)
2 st grönsaksbuljongstärningar
ca 6 dl vatten
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad timjan
1/2 tsk chiliflakes
2,5 dl matlagningsgrädde
en skvätt olja
ev. en nypa socker
hackad färsk bladpersilja
  • Finhacka lök och vitlök. Skala palsternackorna och skiva sedan i ca 2-3 mm tjocka slantar.
  • Fräs löken, vitlöken och chiliflaksen i lite olja i en stor kastrull tills löken blivit genomskinlig.
  • Häll på tomatkross, körsbärstomater, vatten, soltorkade tomater och örterna. Smula ner buljongtärningarna och låt koka upp. Koka på svag-medelvärme tills palsternackorna mjuknat.
  • Stavmixa soppan slät, häll i grädden och smaka av med eventuellt mer örter och en nypa socker för att balansera upp syran från tomaterna. Låt soppan bli varm igen.
  • Servera gärna med hackad färsk bladpersilja och något gott bröd!
Smaklig måltid!