Frasig Pizza

God morgon! Helgen har påbörjats med avslappnade morgontimmar vid föräldrarnas köksbord med katten i knät och en stor kopp te i handen. Precis en sådan morgon som man kan behöva för att ladda om batterierna inför en hel dag med kalas och firanden. Först ut är födelsedagskalas hos min älskade lilla farmor som fyller 96 år, en tant med mycket bus i blicken och energi. Att klara sig helt på egen hand vid den åldern och dessutom ha energin till att dagligen promenera och baka otaliga omgångar med småkakor, matbröd och bullar. Hon är grym helt enkelt, min farmor. Efter hennes kalas väntar examensfest för min närmsta vän sedan 3 års ålder, och nyblivna sjuksköterska, Clara. Under de 20 år vi nu känt varandra har vi hunnit med mycket och i år toppar vi allt med att ta examen båda två, även om jag får vänta några månader innan det blir min tur.
 
Hemkomsten till Värmland inledes igår med ett önskat pizzabak med föräldrarna. Jag har gått och varit sugen på hemmagjord pizza nu i flera veckor men inte gjort något åt det. Mestadels eftersom jag större fan av de där färdigdegara som finns att köpa och jag inte klarar av att knåda och kavla själv för tillfället. Därför skickade jag ett recept till min far som fick i uppgift att knåpa ihop degen så att den jäst klart lagom till att jag anlände. Jag och mamma hjälptes sedan åt att puttra samman en mustig tomatsås och toppa pizzan med diverse godsaker. 
 
Att pizza är så förbannat onyttigt tycker jag är lite väl tilltaget i vissa fall. Det beror helt enkelt på hur man väljer att utforma och servera den! Ett enkelt knep för att öka näringstätheten är att byta ut vetemjölet mot dinkelmjöl, antingen till endast siktat dinkel eller till en blandning av siktat och lite fullkorn. Genom detta byte får pizzan en högre mängd protein samt ett större innehåll av mineraler, samtidigt som den behåller samma bakegenskaper. Den andra aspekten som bestämmer nyttighetsgraden är givetvis valet av topping. Mina personliga favoriter är salami, mozzarella, färska champinjoner och kronärtskockor. Om man inte äger en pizzasten men ändå älskar den där frasiga bottnen, ja då kan man istället förvärma plåten i ugnen så att den är ordentligt varm när pizzan läggs på!
         Frasig Pizza        1-2 plåtar (beroende på tjocklek på pizzan)
25 g jäst
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
2,5 dl ljummet vatten
ca 6-7 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl) 
 
  •  Lös upp jästen med det ljumna vattnet i en bunke. Tillsätt olja, saltet och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca 40 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader och låt plåten stå inne under uppvärmningen.
  • Kavla ut degen tunt på bakplåtspapper och toppa med valfri topping. Dra över bakplåtspappret och pizzan på den uppvärmda plåten och grädda mitt i ugnen i ca 15 min. 
 
Tomatsås:
1 pkt krossade tomater
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
ca 6 st soltorkade tomater, strimlade (valfritt)
1,5 msk tomatpuré
oregano (färsk eller torkad)
en nypa salt
  • Fräs den finhackade löken i lite olja och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt de soltorkade tomaterna och tomatpurén, låt fräsa lite lätt och häll sedan på de krossade tomaterna. Låt puttra samman några minuter på låg- medelvärme.
  • Stavmixa såsen slät och smaka sedan av med salt och rikligt med oregano.
Bilderna är från sommarens pizzabak men samma recept för degen användes under gårkvällens matlagning!
 
Nu ska jag göra ig iordning för en tur till gymmet innan allt kalasande påbörjas. Hoppas ni alla får en fin helg!
#1 - - Hanna:

Hej, trilla in på din blogg. Måste bara kommentera att den är jätte härlig och inspirerande.
Har en liten fråga också.
Vad använder du mixer/blender/matberedare m.m ?
Är så sugen på att mixa ihop saker, men min blender är alldeles för svag och ska köpa en ny, så jag behöver lite tips.
Är det nått speciellt jag ska leta efter eller tänka på?

Mvh Hanna

Svar: Hej Hanna! Välkommen hit och vad roligt att du gillar den! När det kommer till mixer/matberedare så använder jag både matberedare och stavmixer, lite beroende på vad det är som ska mixas. Personligen föredrar jag matberedare framför en vanlig mixer då jag tycker att matberedarens knivar skapar en bättre rotation på det som ska mixas, medan mixrar/blender har en tendens till att bara mixa det som ligger i botten. I alla fall om man ska mixa annat än flytande livsmedel. Själv använder jag Bosch matberedare och stavmixer, båda har bra kraft och är enkla att använda/rengöra.

Hoppas svaret kan hjälpa dig lite på traven i mixerdjungeln! :)
Frida