Lax- & Sparrispaj

Ny vecka, nya tag! En helt galen vecka dessutom som betyder plugg, plugg och ännu lite mera plugg, det är så det blir i slutet av terminen när en stor redovisning väntar imorgon och tenta på fredag. Tur att det är ett roligt ämne som gör att man vill engagera sig, nämligen Idrottsnutrition! De senaste veckorna har vi ägnat åt att utforma optimerade kostscheman åt elitidrottare inom olika sporter och imorgon ska detta redovisas. Äntligen en redovisningsdag som man ser fram emot!
Under gårdagens kylskåpsrens hittade jag ett paket med kallrökt lax som höll på att gå ifrån oss, vilket gjorde att dagens middagsuppdrag var att laga något gott med den. Och självklart kunde jag endast komma på en sak som kan maximera laxens goda smak, min kära mors lax- & sparrispaj. Lax, grön sparris och färska örter, mer avancerat än så behöver det inte vara för att tillfredställa smaklökarna till fullo.
  Lax- & Sparrispaj          4-6 port.
Pajdeg:
25 g margarin eller smör
ca 1,5 dl siktat dinkelmjöl 
1/2 dl fullkornsdinkel
3/4 dl mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk bakpulver 
 
fyllning:
250 kallrökt lax
1 pkt fryst, grönsparris 
1 dl hackade färska örter (dill + oregano)
 
stanning:
3 ägg
2 dl creme fraiche (eller kvarg)
1 dl grädde 
salt, peppar
  • Blanda alla torra ingredienser till pajdegen med smöret/margarinet. Se till så det inte är några klumpar. Häll i mjölken och bearbeta till en smidig deg. Låt vila i kylen medan du gör i ordning fyllningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader. Koka sparrisen enligt anvisningarna på paketet. Skär laxen i mindre bitar och hacka de färska örterna. dela sparrisen i mindre bitar och blanda samman sparrisen, laxen och örterna.
  • Tryck ut pajdegen tunt i en form och häll i fyllningen. Vispa samman äggen, creme fraichen och grädden med salt och peppar, häll sedan över fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min tills stanningen stannat och pajen fått en fin färg. 
Hoppas ni vågar er på att testa denna goding! Ett litet tips är att låta den stå en stund innan servering och servera den lite ljummen tillsammans med en god sallad. Det är precis så morgondagens matlåda kommer att se ut för min del!