Nötfria Cookie Dough Bites

Stunden är kommen för er nötallergiker där ute att få en chans att ta del och kunna njuta av ett av mina mest uppskattade recept! Kanske har ni redan klurat ut en egen lösning för att göra dem nötfria, om inte så får ni det serverat här och nu. Med en alldeles lagom timing inför helgen kommer nu receptet på mina NÖTFRIA Cookie Dough Bites! Enkla att göra, fulla av bra näringsämnen och ruskigt goda. Minst lika goda som orginalet skulle jag vilja påstå. Om det är så att någon av er som tänkt att testa råkar att tåla/gilla kokos så kan man mer än gärna byta ut lite av solrosfröna mot riven kokos.
       Nötfria Cookie Dough Bites      ca 60 st
3,5 dl solrosfrön (alt. 2 dl solros + 1,5 dl riven kokos)
1,25 dl fiberhavregryn
10 urkärnade dadlar (eller 6 medjooldadlar)
2-3 msk flytande honung
1/2 tsk kanel
1/4 tsk vaniljpulver
2 nypor flingsalt
50-80 g mörk choklad (70% kakaohalt eller mer)
  • Mixa solroskärnorna, (kokos), havregrynen och saltet grovt i en matberedare. Tillsätt dadlarna, kanel, vaniljpulver och honung och mixa tills smeten börjar klumpa sig. 
  • Hacka hälften av, eller all, chokladen i små bitar och mixa sedan ner i smeten.
  • Fördela ut smeten i en bakplåtspappersklädd form eller forma till en rektangel på plastfolie som du sedan omsluter rektangeln. Frys i minst 30 min. 
  • Skär i önskvärt stora bitar. Valfritt: Smält resten av chokladen antingen över vattenbad eller i micron, doppa sedan godisbitarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper. Låt stelna i kylen och förvara sedan i kyl eller frys om du inte råkar sluka alla direkt! 
Hoppas det ska smaka!