Nötig Blåbärsbakelse

Helgen är nästan över och nu är även julen utskjutsad från vårt hem efter en intensiv eftermiddag. När vi vinkat av svärföräldrarna, som varit här på besök i helgen, imorse passade vi på att göra en ordentlig storhandling och sedan röja upp ordentligt här hemma. Kanske var det det otroligt fina vädret som gav oss lite vårkänslor och inspiration till förändring, eller så var sambon bara trött på att se alla mina tomtar överallt. Jag hoppas hur som helst att vädret håller i sig och att Göteborg inte behöver se en enda snöflinga till för denna vintern, fast det är nog mer en önsketanke än något som faktiskt kan ske. Oavsett vilket så ska jag bjuda er på receptet på blåbärskakan som vi hade till efterrätt på nyårsafton.
Receptet kommer ursprungligen från Mitt Kök-tidningen men vi valde att göra några egna justeringar kring mängderna. Kakan är väldigt mäktig och har en tydlig smak av både nötter och blåbär. Ett stort plus är att den varken innehåller mjöl, smör eller socker, utan baseras till största del på nötter, frukt och bär. 
       Nötig Blåbärsbakelse          3-4 port.
botten:
ca 1,5 dl mandelmjöl
5 st urkärnade dadlar
5 st osvavlade, torkade aprikoser
1/2 tsk kokosolja
1 tsk malen kardemumma
 
fyllning:
ca 1 dl naturella cashewnötter
ca 2 dl blåbär
ca 2 msk flytande honung
en knivsudd vaniljpulver
  • Mixa dadlarna, aprikoserna, kokosoljan och kardemumman till en slät kräm. Blanda ner mandelmjölet tills ni fått en bra konsistens, lite kletig men arbetsvänlig. 
  • Tryck ut smeten i en liten form, vi använde en minispringform. Ta hjälp av bakplåtspapper för att trycka ut till ett jämnt lager.
  • Mixa ingredienserna till fyllningen tills det bildats en slät och len kräm. Bred ut över botten i ett jämnt lager. Täck över och ställ sedan in i frysen i ett par timmar.
  • Ta ut formen ur frysen en liten stund innan servering och låt den tina lite innan den skärs upp i bitar och garneras med färska bär. 
 
#1 - - Dietistannica:

Åh, ljuva mjölkfrihet! Vad kul att det var så få ingredienser också!

Svar: Eller hur! Och inte är det särskilt ovanliga ingredienser heller, utan sådant alla är mer eller mindre bekanta med :) Ett stort plus att det gick på ett kick att mixa ihop allt! Hade dock kunnat tänka mig att göra en lite "lättare" fyllning så att den inte blivit så mäktig, om man nu ska utveckla den vidare!
Frida