Örtdoftande Focaccia

Bröd. Ja, det måste nog vara en av mina största laster och favoriter när det kommer till ätbara ting. Hårda, mjuka, runda, avlånga, grova eller inte, ja bröd är gudomligt i alla dess former. TIll frukost, lunch, mellanmål eller middag. Kort sagt så är variationen och möjligheterna oändliga och för att inte glömma att det faktiskt är förbannat roligt att baka bröd! Så idag tog jag tillfället i akt att inviga min nya bakmaskin och baka mitt livs första plåtar med focaccia att avnjuta tillsammans med en mustig tomatsoppa.
Focaccia är kanske inte det allra nyttigaste av bröd men det är ack så gott. Det viktigaste måste ändå vara att använda en riktigt god olivolja, samt att toppa brödet med sådant som passar rätten man ska äta brödet till. För detta bröd är mer av ett tillbehör än en huvudrollsinnehavare, även om smakerna det bidrar med förtjänar all uppmärksamhet från smaklökarna. Själv valde jag att göra två olika varianter varav den ena toppades med persilja, rödlök, vitlök och flingsalt och den andra fick sina smaker från soltorkade tomater, rödlök, persilja och flingsalt. Brödet är perfekt för tillfällen där buffébordet ska dukas upp med härligheter eller att ha till en värmande soppa.  
       Focaccia            2 plåtar
50 g jäst
7 dl vatten
3 tsk flingsalt
1 dl olivolja
2 msk honung
ca 14 dl siktat dinkelmjöl
  • Värm vattnet till fingervarmt och lös upp jästen i en bunke. Tillsätt salt, honung och olivoljan. Berarbeta ner mjölet lite i taget. Bearbeta degen i ca 10 min för hand eller 5 min i bakmaskin. Degen ska vara elastisk och lite kladdig, när det blivit det så täck över bunken med en bakduk och låt jäsa i minst 30 min.
  • Klä två plåtar med bakplåtspapper och pensla in dem med olja, både på botten och på kanterna. Stjälp över halva degen i var plåt och tryck försiktigt ut degen mot kanterna (de kommer inte täcka hela plåten). Täck med bakduk och låt läsa ytterligare minst 30 min.
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Gör små gropar i brödet genom att trycka ner ett mjölat finger. Pensla över din topping (förslag finns här nedanför), strö över flingsalt och grädda sedan mitt i ugnen i ca 12 min tills brödet fått fin färg. 
  • För att få en finare yta, pensla direkt på lite mer olivolja. Låt sedan svalna en aning innan du skär upp dem i bitar och serverar! (Enligt mina källor ska brödet även gå att frysa, tänk då bara på att det inte håller lika länge som vanligt bröd i frysen med tanke på den höga andelen olivolja).
Förslag på topping:
Alt 1.
1/2 dl olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
ca 1 msk hackad färsk bladpersilja
1 stor, pressad vitlöksklyfta
1/2 rödlök i tunna skivor
flingsalt
 
Alt 2.
6-7 st soltorkade tomater (i olja)
1/2 dl olivolja
1 msk hackad bladpersilja (eller oregano)
1/2 rödlök 
flingsalt
  • Blanda allt utom saltet och låt stå en liten stund innan du penslar/fördelar det över brödet. Strö över rikligt med flingsalt.
Hoppas ni kunde känna den ljuva doften genom era datorer, om inte så rekommenderar jag er att testa själva nästa gång tillfälle ges. Om ni dessutom blev sugna på tomatsoppan som jag serverade brödet till så kommer det receptet upp här under helgen. 
 
Ha en fortsatt trevlig fredagkväll! 
 
 
0 kommentarer publicerat i , Matbröd;
Taggar: Baka, Bröd, Buffé, Focaccia, Hembakat, Italien, Örter