Snabbpicklad rödlök & Mango salsa

Eftersom det har ramlat in en hel del positiv respons kring bilderna på laxtacosen så tänkte jag även bjuda på recepten till de busenkla tillbehören också! 
Löken syras effektivt genom en 3-2-1-lag som hetas upp, medan salsan inte behöver mer förberedelser än skära och hacka ingredisenserna. Den picklade löken kan jag dessutom rekommendera att lägga på hamburgaren, hur gott som helst!
          Snabbpicklad rödlök
2 rödlökar
3 dl vatten
2 dl sokcer
1 dl 12% ättika (eller 1/2 dl 24%)
ev. hela pepparkorn
  • Skiva rödlöken i tunna skivor.
  • Koka samman vatten, socker och ättika till allt socker lösts upp.
  • Rör ner den skivade löken i lagen och låt sedan svalna. Häll upp i en välrengjord burk och förvara sedan i kylen.
        Mangosalsa
1 mogen mango
1 röd chili
1/2 kruka koriander
saften från 1 lime
en nypa salt
  • Dela mangon i små bitar. Finhacka chilin och koriander. 
  • Blanda samman mango, chili och koriander med saften från 1 lime och lite salt.
  • Låt stå kallt en stund innan servering. 
Smaklig måltid! 
 
Nu ska jag krypa till kojs och ladda upp för en ny dag på jobbet, hoppas ni alla haft en fin måndag!
 

Laxtacos med mangosalsa och picklad rödlök

Enligt kalendern så är det inte bara löning idag utan även fredag, trots att många av er säkerligen har semester och lördag hela veckan. Bara för att det är sommar betyder det dock inte att man behöver sväva iväg från alla vanor, så idag fick det bli tacofredag! Fast med en ny tappning. 
När Buffé-tidningen kom ut med sitt femte nummer för iår så kunde jag inte sluta dregla över en rätt som var med i tidningen, nämligen deras fish tacos gjord på lax. Laxsida ömsint inklappad med smakrika kryddor i form av paprika, chili, koriander och ingefära, och trots att jag inte är särskilt bekant eller förtjust i varken koriander eller ingefära så gick detta hem hos mig! Jag valde dock att göra några egna justeringar samt kombinera samman mina egna tillbehör. Denna gången landade valen på snabbpicklad rödlök och mangosalsa, tillsammans med lite machésallad, rädisa och creme fraiche. 
        Laxtacos      4 port.
500-600 g laxsida med skinn
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 tsk farinsocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk malen ingefära
  • Sätt ugnen på 150 grader. 
  • Lägg laxen i en ugnsfast form.
  • Mortla samman kryddorna och gnid sedan in köttsidan på laxen med kryddblandningen.
  • Tillaga mitt i ugnen i ca 20-30 min. Låt ugnen gå på grill de sista 5 minutrarna för att ge laxen en fin yta. 
  • Servera tillsammans med dina favorittillbehör!
Smaklig måltid! 
 
 

Rökt Makrill

Så var ledigheten över för denna gången! En vecka fylld med god mat, sol, skratt och människor jag bryr mig om. Halva veckan spenderades i Strömstad i min sambos familjs sommarstuga och slutet av veckan bestod av födelsedagsfirande hemma i Kristinehamn eftersom min älskade pappa fyllde 65 år.
I Strömstad passade vi på att ta båten ut till det stilla sundet och fiska makrill i kvällssolen. Otroligt fridfullt men samtidigt roligt att sitta där i den lilla båten med metlinan nersänkt i havet i väntan på napp. För min del lyckades jag få fem fina makrillar på kroken under våra fisketurer. Dessa åkte direkt in i frysen efter att de rensats och gavs bort till min far i födelsedagspresent, tillsammans med en röklåda! Så i fredagskväll invigdes presenten lagom till middagen och mina egenfångade makrillar röktes till perfektion. Tillsammans med kokt färskpotatis, en klick smör och lite gräslök blev denna måltid storslagen, trots de enkla komponenterna. För så är det, det enkla är många gånger det bästa.
Den större delen av fisken kryddades endast med grovsalt och fick därav det mesta av sin smak från alspånsröken. Jag hade dock en smakidé som jag ville förverkliga så en filé smaksattes med finhackad vitlök, paprikapulver och färsk bladpersilja, samt att filén saltades precis som de andra. Smakerna gifte sig med varandra och jag hade svårt att få behålla min filé för mig själv när middagen väl serverades! 
För er som funderat på att införskaffa er en röklåda kan jag varmt rekommendera detta. Det är både ett enkelt, gott och smidigt sätt att tillaga fisk på och jag kan även tänka mig att den fungerar minst lika bra till att röka t ex. fläsk i. 
Nu ska jag luta mig tillbaka i tv-soffan och njuta av ett gäng jordgubbar och titta på Titanic. Ha en fortsatt fin kväll!
 
Visa fler inlägg