Saftigt långpannebröd

Ibland får man sådana där infall när man helt oplanerat ställer sig och pysslar i köket sent en kväll. Igår var en sådan kväll för mig, en kväll som resulterade i en väldoftande plåt med frukostbröd. När dessa infall kommer så glömmer jag både bort tid och rum, för just då i det ögonblicket finns inget annat än glädjen av att skapa. Ibland vill man skapa något nytt och impulsivt och ibland vill man bara återskapa något som inspirerat en sedan tidigare.
Igår kom bakmotivationen från det sistnämnda och det var ingen mindre än Fredriks Fika som stod för receptet jag utgick från. Fredrik tog hem silvermedaljen i Hela Sverige Bakar 2013 och jag har sedan länge följt denna glädjespridare på instagram och motiverats och inspirerats av hans bakverk och bildskicklighet. När han häromdagen la ut en snålvattenframkallande bild på sitt nybakade bröd visste jag direkt att detta var ett recept jag ville testa, så igårkväll tog jag tag i saken och bakade min version av Fredriks saftiga långpannebröd. 
        Saftigt Långpannebröd          ca 16 bitar
5 dl vatten
2 dl havregryn
50 g smör (eller 1/2 dl Smör & rapsolja)
50 g jäst (eller 1 påse jäsblandning)
1/2 tsk bakpulver
4 dl rågsikt
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl honung
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
ca 6-8 dl siktat dinkelmjöl 
  • Koka upp hälften av vattnet. Lägg havregryn och smör i en bunke och slå på det kokande vattnet, rör om tills smöret smält och tillsätt sedan resten av vattnet. Låt svalna till fingervärme. 
  • Om du använder jäst: Smula ner jästen och rör tills den löst upp sig. Blanda bakpulver med salt och rågmjölet. Tillsätt till degvätskan tillsammans med ägget, fröerna och honungen. Arbeta ner dinkelmjölet lite i taget med hjälp av en bakmaskin eller genom att knåda för hand. När degen börjar släppa från bunkens kanter så är den klar! Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 30-40 min. 
  • Om du använder jäsblandning: Blanda jäsblandning, rågmjöl, bakpulver och salt. Arbeta sedan ner i degvätskan tillsammans med honung, ägg och fröerna. Arbeta sist i dinkelmjölet lite i taget, antingen för hand eller i bakmaskin, tills degen börjar lossna från bunkens kanter. Gå direkt till nästa steg utan att jäsa.
  • Smöra en långpanna eller täck den med bakplåtspapper. Kavla ut degen lite lätt och tryck ut den så att långpannan täcks så gott det går. Dela i bitar med en vass kniv eller pizzaslicer och täck sedan med en bakduk. Låt jäsa 30 min om du använder jäst eller 15 min om du har jäsblandning. 
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Grädda brödet i ca 13-14 min. Täck med en bakduk och låt svalna en stund innan det är dags för att hugga in! 
 
Ha nu en fortsatt fin kväll och lycka till med bakandet! 
 
 
   
En kommentar publicerat i , Matbröd;
Taggar: Baka, Bröd, Dinkel, Frukost, Frön, Havregryn, Hembakat, Långpanna
#1 - - Erika:

Tack Frida för ett jättegott bröd! Har delat med mig till kollegor som tycker som jag. ;)

Svar: Tack Erika! Kul att höra att det uppskattas :D
Frida