Det uttalas KÄX och inte CHECKS

När katten är borta dansar råttorna på bordet! Eller mer specifikt uttryckt, när sambon är borta dricker man vin, äter småplock och snackar skit med en vän hela kvällen lång. För en sak är säker, man ska inte underskatta ett lass med räkor, ost, kex och fräsch frukt. Speciellt inte efter helgjobb och efter en vecka där ett spontant beslut togs om att flytta till hösten! Ja ni läste rätt, i september går flyttlasset ut till Amhult här i Göteborg. Ett mysigt ställe som expanderar för fullt, med bara 10 min cykelväg till havet. När jag först flyttade till Göteborg för snart tre år sedan så var det där ute jag bodde, fast då i en liten gäststuga på 22 kvm i ett villaområde. Sedan jag flyttade därifrån är det framförallt havet jag saknat, för där faller alla saker på sin plats. 
Hoppas ni alla haft en fin vecka, för imorgon börjar en ny och då krävs nya krafter!  
 
 
 

Somrig Pavlova

Sommar. Ja, någonstans i vårt avlånga land kanske det är just sommar. Med solvarm kvällsluft, irriterande mygg och grilldoft. Till sommaren hör vissa ätbara saker, så som exempelvis glass i stora lass, grillat och färska bär i massor. Har man tur kanske man till och med har egna bär eller grönsaker att plocka i sin trädgård, eller på balkongen med för den delen! På vår balkong frodas både färska örter, jordgubbsplantor och en liten rabarberplanta som sakta men säkert växer sig mot ätbar storlek. Att odla själv är lite som att baka eget bröd eller att laga mat från grunden, det känns alltid lite bättre och smakar lite godare när man fått lägga ner sin själ i det hela!
Som tur är så finns det ju även goda alternativ även i butik för er som inte har möjlighet att odla själva, eller när man helt enkelt inte har tålamod nog för att invänta att ens egna växtligheter ska mogna. Den lösningen tog vi till inför förra veckans midsommardessert, en somrig pavlova med lime curd och färska bär. En enkel efterrätt som inte kräver mycket mer än en ugn och en elvisp, vilket gör att det även passar perfekt att sno ihop i sommarstugan!
          Somrig Pavlova       ca 8 port.
marräng:
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citronsaft 
 
2 dl vispgrädde
lime eller lemon curd
färska bär
  • Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med 1/3 av sockret och citronsaften på medelhastighet tills blandningen börjat vitna. Tillsätt resten av sockret och vispa på hög hastighet tills det bildats en fast och smidig maräng, du ska kunna vända bunken upp och ner.
  • Flytta över smeten till en spritspåse och spritsa ut en tårtbotten på en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att kanterna bör vara högre än mitten på marängen för att fyllningen ska kunna ligga kvar efter garnering.
  • Grädda marängen mitt i ugnen i ca 60 min. Låt svalna helt.
  • Vispa grädden fluffig och skiva bären i valfri storlek och form. Ringla över lite limecurd över marängbottnen innan du toppar med den vispade grädden och bären. Klart för servering!
Smaklig fika!
 
 
   

Grova surdegsfrallor med fikon och rostade mandlar

Det är något alldeles speciellt med att baka eget bröd. Att knåda, tålmodigt vänta, lukta och till sist även få smaka på något som man lagt ner både kärlek och tid på gör det hela bra mycket roligare än att bara rycka med sig en påse bröd från hyllan i affären. När brödet dessutom långsamt fått jäsa sig upp av egen kraft, ja då finns det inte mycket att klaga på. Den här gången testade jag att blanda ner lite torrostade mandlar och torkade fikon i degen, en kombination jag tror skulle passa sig ypperligt till ostbrickan. 
        Surdegsfrallor m. fikon & rostade mandlar      8 st
fördeg:
50 g rågsurdeg
75 g vetemjöl special
75 g vatten
 
huvuddeg:
hela fördegen
100 g rågmjöl
100 g fullkornsdinkel
125 g vetemjöl special
225 g vatten
25 g honung
25 g smör
10 g havssalt
50 g torrostade mandlar
90 g torkade fikon
  • Fördeg: Väg upp och blanda ingredienserna till fördegen. Täck bunken med plastfolie och låt stå varmt i 9-12 timmar (t ex. i skåpet över kylen) tills degen blivit ordentligt bubblig.
  • Huvuddeg: Börja med att arbeta ner vatten och de olika mjölerna i fördegen. Låt bakmaskinen gå på låg hastighet i 8 minuter. Tillsätt smöret i små bitar och honungen och låt bakmaskinen gå ca 2 min. Hacka mandlarna och fikonen smått och blanda ner i degen. Häll sist i saltet och arbeta degen i minst 2 minuter till på låg hastighet tills du ser att degen skapat starka glutentrådar. För att se detta, gör ett glutentest . Häll sedan degen i en inoljad plastbunke och täck med bakduk eller plastfolie.
  • Låt jäsa i 3-7 timmar i rumstemperatur eller 9-12 timmar i kylskåp. Jäs tills degen nått dubbel storlek. Vik in degens "kanter" mot mitten varje halvtimme under de första 2 timmarna. 
  • Sätt ugnen på 250 grader. Låt en tom plåt stå med i ugnen under uppvärmningen. 
  • Stjälp försiktigt ut degen på ett välmjölat bakbord. Dela i ca 8 bitar med hjälp av en degskrapa. Förflytta degklumparna försiktigt till ett bakplåtspapper och låt sedan jäsa lite lätt under bakduk medan ugnen blir varm.
  • För över bakplåtspappret till den uppvärmda plåten och grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Släng in 2 isbitar i botten av ugnen samtidigt som du ställer in frallorna för att få en fin skorpa. Låt svalna helt på ett galler innan servering.
 
Lycka till med bakandet!
Visa fler inlägg