Långmarinerad fläskfilé

Sommar sommar sommar. Idag är jag bänkad på balkongen med en bra bok i handen. Vetskapen om att jag ledig hela veckan börjar infinna sig och kroppen njuter, för nu var det minsann dags för lite själslig återhämtning efter allt vad examen innebar. 
Med sommaren kommer även midsommar, en högtid där vi ofta samlar familj och vänner för en härlig fest med god mat, dans och en å annan snaps. Många förknippar nog midsommarafton med sill-lunch och grillat till kvällningen men det är ju faktiskt inget som är hugget i sten! Har man planerat en stor fest med många gäster eller känner att man inte vill ägna halva kvällen åt att stå framför grillen, ja då finns det faktiskt andra alternativ. Som denna långmarinerade fläskfilé exempelvis. Köttet förbereds redan ett par dagar i förväg och får sedan ligga i kylen och dra åt sig smak fram till serveringsdagen, då det dessutom serveras kallt. Mycket smidigt om tiden för matlagning är knapp på själva festdagen! 
         Långmarinerad fläskfilé              
1 kg fläskfilé
3/4 dl soya
1/4 dl äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Bryn fläskfilén runt om och efterstek sedan mitt i ugnen i 30-40 min beroende på storlek.
  • Blanda soya, vinäger, honung, pressad vitlök, peppar och timjan i en liten skål. 
  • Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Skaka runt ordentligt så att allt kött täcks av marinaden.
  • Låt köttet svalna en stund, ca 30 min, förslut påsen och lägg sedan in det i kylskåpet i 3 dygn. Vänd påsen då och då.
  • Skiva upp köttet i tunna skivor och servera kallt med exempelvis grönsaker och en krämig potatissallad!
Fler tips inför midsommar kommer dyka upp under veckan, så håll utkik! Nu ska jag återgå till min bok i solskenet på balkongen och njuta av att det är måndag!