Laxtoppade minipajer

Sommaren knackar tyst och försiktigt på dörren men verkar ha svårt för att kliva in ordentligt, detta trots att många redan gått på sommarlov och midsommar blott är en vecka bort. När de där varma dagarna väl kommer går det dock inte undgå att de är underbara. Som igår exempelvis, när jag och två vänner satt på en uteservering i kvällssolen med ett glas vin, gott käk och bara njöt av stunden. Eller som i fredags när solen förgyllde vår examensdag till ära. 
Idag har nog sommaren dragit sig tillbaka igen men vad gör det när jag ändå ska stå inne och arbeta hela eftermiddagen och kvällen. Dagar som denna kan man ju även passa på att stå i köket och pyssla om det finns en stund till övers, så därför tänkte jag bjuda er på ett härligt picknick- eller buffétips inför kommande sommardagar och bjudningar. Receptet hittade jag på Mitt Kök och i lördags så bjöd jag bland annat på dessa på min examensfest hemma i Värmland. Pajerna gick åt som smör i solsken, vilket jag tolkar som ett ytterst bra betyg. Eftersom de smakar bäst när de svalnat så passar pajerna alldeles ypperligt till såväl buffébordet som till sommarpicknicken och går därför också att tillaga ett bra tag i förväg.
       Laxtoppade minipajer          12 st
12 st folieformar
1 rulle kyld smördeg
1 ägg
ca 100 g fetaost 
1 1/2 dl bladspenat
1/2 liten purjolök
3 äggulor
3 dl gräddfil
1 dl riven ost, gärna en vällagrad sort
salt, peppar
100 g gravad eller kallrökt lax
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Tärna fetaosten smått och hacka bladspenaten. Skölj och strimla purjolöken fint. 
  • Vispa samman äggulor med gräddfilen och smaksätt med salt och peppar. 
  • Placera ut folieformarna på en plåt. Skär ut fyrkanter av smördegen, ca 7x7 cm, och lägg formarna. Låt hörnen på degen hänga ut över kanten. Pensla med ett uppvispat ägg.
  • Fyll formarna med fetaost, bladspenat och purjolök. Toppa med riven ost och häll sedan över gräddfilsblandningen. TIPS! Ta hjälp av en liten såsslev om det är svårt att hälla. 
  • Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 25 min. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden.
  • Låt pajerna svalna innan du toppar dem med en bit lax och sedan serverar!
Smaklig måltid!