Ostpaj i långpanna

Midsommarveckan fortsätter, trots att solen försvunnit och bikinin bytts ut mot filt och mystofflor i soffan. Att deppa över detta är dock dumt, speciellt när det finns så mycket att fira! Igår fick vi nämligen reda på att vi fått VG på vår kandidatuppsats och imorse vaknade jag till den underbara nyheten om att en av mina bästa vänner fött en liten dotter! Ja som sagt, livet känns rätt så fantastiskt trots kylan.
 
Något annat som också kan få tillvaron att kännas lite goare är ost. Denna underbaring som finns i så många former, storlekar och smaker kan både stoltsera för sig själv samtidigt som den kan vara en riktig smakförhöjare i samspel med andra livsmedel. Om du, eller dina midsommargäster, gillar ostar i alla dess former så kommer denna ostpaj definitivt att uppskattas! Har du inget för dig denna regniga dag så kan du dessutom förbereda pajen redan nu och sedan frysa in, för den smakar precis lika gott efter ett besök i frysen sålänge som bitarna får tina i rumstemeratur och sedan värms på en liten stund innan servering!
         Ostpaj i långpanna
deg:
300 g smör
7 dl vete- eller siktat dinkelmjöl
2 ägg
 
fyllning:
300 g lagrad cheddarost
200 g parmesan
300 g ädelost
4 dl creme fraiche
8 ägg
4 dl grädde
salt, peppar
  • Skär smöret i bitar och mixa sedan tillsammans med mjölet i en matberedare. Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i 20 min.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Riv cheddarosten och parmesanen grovt och smula ädelosten. 
  • Tryck ut degen i en långpanna och nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter. 
  • Vispa samman creme fraiche och ägg, rör sedan ner grädden. Salta och peppra lite lätt.
  • Fördela all ost i pajskalet och häll sedan över äggblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min tills fyllningen stannat och fått fin färg.
  • Låt pajen svalna helt och skär sedan upp i mindre bitar.
  • Innan servering, värm bitarna i ugnen på 150 grader i ca 10 min.  
Smaklig måltid!