Somrig Pavlova

Sommar. Ja, någonstans i vårt avlånga land kanske det är just sommar. Med solvarm kvällsluft, irriterande mygg och grilldoft. Till sommaren hör vissa ätbara saker, så som exempelvis glass i stora lass, grillat och färska bär i massor. Har man tur kanske man till och med har egna bär eller grönsaker att plocka i sin trädgård, eller på balkongen med för den delen! På vår balkong frodas både färska örter, jordgubbsplantor och en liten rabarberplanta som sakta men säkert växer sig mot ätbar storlek. Att odla själv är lite som att baka eget bröd eller att laga mat från grunden, det känns alltid lite bättre och smakar lite godare när man fått lägga ner sin själ i det hela!
Som tur är så finns det ju även goda alternativ även i butik för er som inte har möjlighet att odla själva, eller när man helt enkelt inte har tålamod nog för att invänta att ens egna växtligheter ska mogna. Den lösningen tog vi till inför förra veckans midsommardessert, en somrig pavlova med lime curd och färska bär. En enkel efterrätt som inte kräver mycket mer än en ugn och en elvisp, vilket gör att det även passar perfekt att sno ihop i sommarstugan!
          Somrig Pavlova       ca 8 port.
marräng:
3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citronsaft 
 
2 dl vispgrädde
lime eller lemon curd
färska bär
  • Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med 1/3 av sockret och citronsaften på medelhastighet tills blandningen börjat vitna. Tillsätt resten av sockret och vispa på hög hastighet tills det bildats en fast och smidig maräng, du ska kunna vända bunken upp och ner.
  • Flytta över smeten till en spritspåse och spritsa ut en tårtbotten på en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att kanterna bör vara högre än mitten på marängen för att fyllningen ska kunna ligga kvar efter garnering.
  • Grädda marängen mitt i ugnen i ca 60 min. Låt svalna helt.
  • Vispa grädden fluffig och skiva bären i valfri storlek och form. Ringla över lite limecurd över marängbottnen innan du toppar med den vispade grädden och bären. Klart för servering!
Smaklig fika!
 
 
   
#1 - - Viktoria:

Sååå gott! Det är verkligen sommarvarning på denna!

Svar: Eller hur!! Friskt, sött och fräscht på samma gång!
Frida