5-minuters Senapssill

Påskveckan, eller stilla veckan som den också kallas, är här och nu vankas det snart ett par dagar ledigt för att spendera tid med vänner och familj. I mitt fall så får vi besök av mina föräldrar samt min farbror och hans fru som vi bjudit hit på påskmiddag. Det hela blir lite som att slå tre flugor i en smäll, för min farbror och hans fru har ännu inte sett hur vi bor och det är en del av min familj som ligger mig varmt om hjärtat, plus att jag får ett ypperligt tillfälle för att pyssla lite extra i köket när det kommer gäster på besök. Vi har en trevlig påsk att se fram emot med andra ord, bara våra förkylningar ger med sig och försvinner ur våra kroppar innan dess.
Dagens påskinspirerade recept representerar något som jag vet är en obligatorisk del för många på påskbordet, nämligen sillen. Och eftersom senapssill har kommit att bli min absoluta favorit så var det givetvis en sådan variant jag var tvungen att testa som min första hemmagjorda. 
Att lägga in egen sill behöver inte vara krångligt alls, speciellt inte om man utgår ifrån praktiska 5-minuterssillen som finns att köpa i näst intill vilken matbutik som helst. Det som gör 5-minuterssillen så bra är att den redan är lagd i en rättproportionerlig saltlake och har därför minskat risken för Clostridium Botulinum, ett gift som annars kan bildas i bland annat rå fisk. Det enda du därav behöver göra är att välja vilken smaksättning du vill ge sillen och sedan låta den stå och dra en stund. 
       Senapssill     1 glasburk
420 g 5-minuterssill i bitar
2 msk Graveleijs senap
1 msk dijonsenap
3 msk socker
1 msk rödvinsvinäger
ca 1 tsk soya
1 msk vatten
4 msk finhackad, färsk dill
1 msk finhackad, färsk gräslök
ca 1,5 dl rapsolja
1 dl filmjölk
salt, vitpeppar
  • Sila bort vätskan från sillen.
  • Blanda senap, dijon, socker, vinäger, soya, vatten, dill och gräslök tills sockret lösts upp ordentligt. Rör ner rapsoljan och sist filmjölken. Smaka av med salt och vitpeppar innan du vänder ner den avrunna sillen och sedan häller upp det i en välrengjord burk med tätslutande lock. 
  • Låt stå och dra en stund i kylskåpet innan servering. Sillen håller sig i ca 2-3 veckor i kylen. 
Smaklig måltid!

Mejerifri Mango- & Kokosglasstårta

Till påsken så hör ju vanligtvis en massa godsaker i form av såväl tårta som godis och risken för att man mumsar i sig lite mer än vad kroppen föredrar är för vissa stor. Det är ju dock så att godsaker och efterrätter inte behöver vara onyttiga, utan man kan faktiskt sno ihop en efterrätt som ger kroppen både vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Den här glasstårtan är dessutom fri från mejerier och passar därför både den som är känslig mot laktos och mjölkprotein. Kombinationen kokos och mango ger en frisk smak med nötig känsla, vilket också kommer från den mandel- och kokosbaserade botten. Denna lilla tårtan skulle jag säga räcker som efterrätt/fika till 3-4 personer eftersom tårtan i sig är rätt så mastig. Vill man att den ska räcka till fler så kan man enkelt tredubbla receptet så räcker det till en normalstor springform.   
          Mango- & Kokosglasstårta      3-4 pers
botten:
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl sötmandlar
1/2 dl riven kokos
3/4 krm vaniljpulver
2 tsk agavesirap
6-8 st urkärnade dadlar
 
glass:
200 ml kokosgrädde 
2 äggulor
ca 1/2 krm vaniljpulver
2 msk agave
ca 60 g fryst mango
 
mangotäcke:
ca 60 g fryst mango
1/2 msk chiafrön
1/2 msk agave
  • Tina mangon til både toppingen och glassen.
  • Mixa havregryn, mandlar och kokos. Tillsätt dadlar, agave och vaniljpulver och mixa tills det bildas en klump. Tryck ut massan i botten på en springform med kanterna täckta av smörgås/bakplåtspapper. Täck över formen med plastfolie och ställ in i frysen.
  • Vispa kokosgrädden med en elvisp tills den blir fluffig. Blanda ner äggulor, agave och vaniljpulver.
  • Mixa mangon till glassen och vispa sedan ner i kokosgrädden. Med glassmaskin: kör smeten i den tills den börjar frysa till. Fördela då ovanpå den frysta kokos- och mandelbotten. Utan glassmaskin: täck bunken med plastfolie och ställ in i frysen i ca 30 min. Ta ut och vispa upp med elvispen, frys sedan i ytterligare 30 min innan du vispar igen. Fördela den uppvispade glassmeten ovanpå kokos- och mandelbottnen. Täck med plastfolie och ställ sedan in i frysen igen.
  • Mixa mangon till mangotäcket och rör sedan ner chiafrön och agave. Låt stå kallt en stund innan du brer ut ett tunt lager över glassen och ställer in glasstårtan i frysen igen i minst 15 min.
  • Garnera tårtan med t ex. chokladfigurer, färska bär/frukt eller kokosflakes.
Vill man göra kakan lite mindre mättande så kan man välja att utesluta bottenlagret och bara köra på glasslagret och toppingen. För att skapa lite mer kontrast i smakerna i sådana fall så kan man med fördel utesluta mangon i glassen och bara smaksätta kokosbasen med vanilj. 
 
Smaklig fika!

Mamma Ullas Gubbrullar

God morgon! Solen skiner in genom fönstret för första gången på flera dagar och allt jag vill göra är att gå ut och suga in den ljuvliga doften av vår. Det får dock sparas till en annan dag för idag ligger jag nerbäddad i sängen med årets första förkylning. Tjock i halsen, snor och sparsamt med energi gjorde att jag bytte bort jobbpasset jag egentligen skulle varit på nu och istället dricker te i sängen för att kurera mig. 
Hade planer på att uppdatera er med dessa små godingar igår kväll men istället så däckade jag i soffan strax innan 8. Ja, så kan det gå! Som tur är så är det ju ännu en vecka kvar till påsk, så ni har god tid på er att både inhandla och veva ihop rullarna innan gästerna knackar på dörren. Mamma Ullas gubbrullar, ja det är nog bland det godaste som finns i buffématväg om ni frågar mig. Jag hade nästan kunnat äta dem som godis, eller snaskat i mig ett helt fat till middag. 
         Gubbrullar               ca 15-20 st
3-4 mjuka tunnbröd
2 hårdkokta ägg
ca 200 g räkor i lake, avrunna (en liten burk)
1 knippe dill
1/2 rödlök
1 liten burk ansjovis, avrunnen
1 dl majonnäs
en nypa salt
  • Finhacka de hårdkokta äggen, räkorna, dillen, rödlöken och ansjovisen. Lägg allt i en bunke och rör sedan ner majonnäsen och smaka av med lite salt.
  • Bred ut blandningen tunnt på ca 4/5 av varje tunnbröd. Rulla sedan ihop till rulle och dela sedan i önskvärd storlek. Låt stå kallt en stund innan servering så att brödet hinner suga åt sig fyllningen en aning. 
Ha en fortsatt trevlig lördag och glöm inte att njuta av dagen!
Visa fler inlägg