Crock Pot- Gulasch

Första dagen på sista praktikveckan är över och imorgon ska jag hålla min tredje och sista bakningskurs för de nyanlända ungdomarna. Så om ni undrar vad jag har pysslat med hela helgen så var det provbakning av tårtbotten och fotograferande av steg-för-steg för hur man sätter ihop/dekorerar en tårta inför morgondagens kurs, plus att min sambos mamma var på besök och bjöd med oss på spa under lördagen. Så kort och gott kan man säga att all tid gick åt till att ladda upp batterierna, äta gott och njuta av stunden, i samklang med lite jobb i köket då förstås.
 
Förra helgen ville jag dock inte spendera mer tid i köket än nödvändigt, så jag lät crock pot'en stå för matlådekoket. Ett riktigt kylskåpsrensningskok dessutom, med mycket smak och näring i. En kryddig gulaschsoppa med sötpotatis och morot, sött mötte hett i en smakrik dans på tungan. Ett lyckat hopkok helt enkelt som varken krävde särskilt mycket ansträngning eller pengar.
          Crock Pot Gulaschsoppa med söta inslag       ca 6 port.
1 kg grytbitar av nöt 
400 g sötpotatis
2-3 st morötter
2 röda paprikor
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
7 dl vatten
3 msk konc. oxfond
4 msk tomatpuré
ca 1/2 tsk cayennepeppar
1-2 tsk mortlad kummin
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
500 g passerade tomater
salt
  • Skala sötpotatis och lök. Dela sötpotatis, morötter och paprika i mindre bitar och lägg i botten på Crock Pot'en. Finhacka lök och vitlök och lägg ovanpå de andra grönsakerna. 
  • Dela grytbitarna i ca 1,5x1,5 cm stora kuber. Krydda med lite paprikapulver, chiliflakes och cayenne. Bryn köttet i lite olja och lägg sedan ovanpå grönsakerna i Crock Pot-grytan. Häll över de passerade tomaterna.
  • Rör samman vatten, tomatpuré, oxfond, cayenne, paprikapulver, chiliflakes och kummin. Häll blandningen över köttet och lägg sedan på locket.
  • Tillaga i 6-6,5 timmar på hög effekt eller 8 timmar på låg. Smaka av med salt och mer kryddor.
  • Servera med ett gott bröd och en klick creme fraiche/matyoghurt.
Receptet på brödet med havre och russin kommer upp här imorgon, så håll utkik under förmiddagen! 
 
 Smaklig måltid!