Fredagsfika- Blåbärspaj

God morgon och trevlig fredag! Nu är det inte många timmar kvar innan helgen infinner sig, så jag hopas ni alla har något roligt att se fram emot. Jag tänkte göra fredagen lite extra bra genom att bjuda mina arbetskollegor på praktiken på fredagsfika! De ska nämligen få bli testsmakare till blåbärspajen som jag provbakade igår, som är menad att mina kursdeltagare ska få baka nästa vecka. Så jag hoppas att de gillar den, annars blir det till att göra receptändringar under helgen. Jag tänkte också dela med mig av receptet till er, om det är så att någon är sugen på en sockersnål blåbärspaj som helgfika! 
                 Blåbärspaj        4-6 port.                               (Bild från mitt instruktionsmaterial, tagen av mig)
225 g frysta blåbär (gärna ekologiska svenska)
1,5 msk potatismjöl
1 msk agavesirap
1 krm vaniljpulver
 
Smuldeg:
3 dl fiberhavregryn
1 dl dinkelsikt
2 msk agavesirap
2 krm vaniljpulver
1 dl kokosolja (rumstempererad)
  • Sätt ugnen på 200 grader. 
  • Blanda havregryn, dinkelsikt och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt agavesirap och sist kokosoljan. Knåda ihop till en smulig deg med hjälp av fingrarna.
  • Lägg blåbären i en pajform. Strö över potatismjöl, vaniljpulver och agavesirap och blanda runt. 
  • Strö över smuldegen över blåbären och grädda sedan mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt pajen svalna en stund innan den äts, den smakar bäst lite ljummen tillsammans med vaniljsås.
Smaklig fika och hoppas ni får en riktigt bra fredag!