Havre- & russinbröd i långpanna

God morgon! Glädjen sprider sig när man kliver upp strax efter sju och solen skiner in genom fönstret, speciellt när man vet med sig att man snart ska ut på en uppfriskande promenad. Och inte blir man mindre glad när man besitter ett smarrigt recept att bjuda er på! Ännu en gång har jag bakat med Dr Oetkers jäsblandning (blandning mellan torrjäst och bakpulver) som bara kräver 15 minuter jäsning totalt, vilket gör att detta långpannebröd är klart på ca 35 minuter från att man tar fram första bunken. Perfekt för stressade småbarnsföräldrar eller andra som inte har tid eller gillar att vänta. Har man däremot gott om tid så kan man likväl byta till ett paket vanlig jäst och köra på en hederlig gammal dubbeljäsning (ca 40 min + 30 min). 
 
Det roligaste med detta brödet var att det kom till av en skafferirensning, där innehållet i mjölpåsarna var en aning bristfälliga. Därav innehåller brödet en skvätt av lite olika mjöler, plus havregryn och russin. En blandning som upperbarligen blev en fullträff för både jag, min sambo och hans mamma tyckte det var gott! 
          Havre- & Russinbröd i långpanna       1 plåt
1 pkt jäsblandning (eller 50 g jäst- jäs då 2 gånger som vanligt, se ovan)
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
5 dl rågsikt
ca 3 dl siktat dinkel
3 dl fullkornsdinkel
ca 2 dl havregryn
2 dl russin
  • Blanda nästan allt mjöl, jäsblandning, salt, russin och havregryn i en bunke. Häll på honung och mjölk och bearbeta degen ordentligt tills den börjar lossna från kanterna. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  • När degen bearbetats klart, häll över den i en bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut mot kanterna. Använd en degskrapa för att trycka ut hur stora bitar du vill ha, så kan du lätt bryta isär brödet efter gräddning. Täck plåten med bakplåtspapper och låt jäsa 15 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  • Pensla brödet med lite mjölk och strössla över lite havregryn. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 15 min tills det fått fin färg och är genomgräddat. Lägg brödet på en bakduk och låt svalna en aning innan du sätter tänderna i det. 
Bre på en klick smör på en bit nybakat bröd och vips så är smaklökarna i himlen. MUMS är allt jag har att säga!
 
Smaklig frukost och ha en fortsatt trevlig tisdag! 
0 kommentarer publicerat i , Matbröd;
Taggar: Bröd, Dr Oetker, Fullkorn, Havregryn, Jäsblandning, Långpanna, Russin