Mejerifri Mango- & Kokosglasstårta

Till påsken så hör ju vanligtvis en massa godsaker i form av såväl tårta som godis och risken för att man mumsar i sig lite mer än vad kroppen föredrar är för vissa stor. Det är ju dock så att godsaker och efterrätter inte behöver vara onyttiga, utan man kan faktiskt sno ihop en efterrätt som ger kroppen både vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Den här glasstårtan är dessutom fri från mejerier och passar därför både den som är känslig mot laktos och mjölkprotein. Kombinationen kokos och mango ger en frisk smak med nötig känsla, vilket också kommer från den mandel- och kokosbaserade botten. Denna lilla tårtan skulle jag säga räcker som efterrätt/fika till 3-4 personer eftersom tårtan i sig är rätt så mastig. Vill man att den ska räcka till fler så kan man enkelt tredubbla receptet så räcker det till en normalstor springform.   
          Mango- & Kokosglasstårta      3-4 pers
botten:
1/2 dl fiberhavregryn
1/2 dl sötmandlar
1/2 dl riven kokos
3/4 krm vaniljpulver
2 tsk agavesirap
6-8 st urkärnade dadlar
 
glass:
200 ml kokosgrädde 
2 äggulor
ca 1/2 krm vaniljpulver
2 msk agave
ca 60 g fryst mango
 
mangotäcke:
ca 60 g fryst mango
1/2 msk chiafrön
1/2 msk agave
  • Tina mangon til både toppingen och glassen.
  • Mixa havregryn, mandlar och kokos. Tillsätt dadlar, agave och vaniljpulver och mixa tills det bildas en klump. Tryck ut massan i botten på en springform med kanterna täckta av smörgås/bakplåtspapper. Täck över formen med plastfolie och ställ in i frysen.
  • Vispa kokosgrädden med en elvisp tills den blir fluffig. Blanda ner äggulor, agave och vaniljpulver.
  • Mixa mangon till glassen och vispa sedan ner i kokosgrädden. Med glassmaskin: kör smeten i den tills den börjar frysa till. Fördela då ovanpå den frysta kokos- och mandelbotten. Utan glassmaskin: täck bunken med plastfolie och ställ in i frysen i ca 30 min. Ta ut och vispa upp med elvispen, frys sedan i ytterligare 30 min innan du vispar igen. Fördela den uppvispade glassmeten ovanpå kokos- och mandelbottnen. Täck med plastfolie och ställ sedan in i frysen igen.
  • Mixa mangon till mangotäcket och rör sedan ner chiafrön och agave. Låt stå kallt en stund innan du brer ut ett tunt lager över glassen och ställer in glasstårtan i frysen igen i minst 15 min.
  • Garnera tårtan med t ex. chokladfigurer, färska bär/frukt eller kokosflakes.
Vill man göra kakan lite mindre mättande så kan man välja att utesluta bottenlagret och bara köra på glasslagret och toppingen. För att skapa lite mer kontrast i smakerna i sådana fall så kan man med fördel utesluta mangon i glassen och bara smaksätta kokosbasen med vanilj. 
 
Smaklig fika!