Raw food

Trevlig lill-lördag på er! Här är jag i full gång att provbaka nya recept inför nästa veckas bakkurs, eftersom jag igår höll i den första delen av tre. Igår fick ungdomarna baka bullar i olika former och det verkade som att det var uppskattat, även om flera av dem inte kunde uttrycka sig på grund av att de inte kunde språket. Det var också den största utmaningen med det hela, att lyckas kommunicera på ett bra sätt så att de förstod och kände sig trygga. De gick i alla fall därifrån med ett leende på läpparna och det duger för mig, samtidigt som jag fick chansen att se vad som fungerade mer och mindre bra i mitt första upplägg. Så denna veckas arbete går åt till att omprioritera och förbättra, allt för att ungdomarna ska få en ännu bättre upplevelse vid nästa tillfälle!
 
I måndags fick jag chansen att delta som praktikant vid en av Medborgarskolans matlagningskurser, varav denna var i Raw food. Jag var inte med och lagade maten, utan höll mig lite smått i bakgrunden och observerade och hjälpte till så gott jag kunde. Spännande att se hur mycket olika saker man kan göra i matväg, trots att man varken steker, kokar eller använder ugnen. För när man äter enligt Raw food så hettar man aldrig upp maten mer än 42 grader. Buffébordet som dukades upp mot kvällens slut var både färgglatt och varierat, med en hel del goda smaker! Några av de rätter som gjordes var sushirullar med blomkålsris, fruktcevichesoppa, tacofärs på solrosfrön och en rad olika sötsaker så som bovetebrownies, nötfria citronbars och tryffelbollar.
 
Min stora favorit på buffebordet var dock något helt annat, nämligen sötpotatis- och rödbetsnudlar med en avocadodressing. Så förbannat gott! Nudlarna gjordes med en spiralizer men man kan lika gärna använda en julienne eller hyvla tunna skivor och sedan strimla med en kniv. Om man inte är en strikt raw food-ätare (typ en allätare som jag) så kan detta passa ypperligt som tillbehör till till exempel en bit stekt lax eller köttbit. Eftersom jag snällt frågade ledaren på kursen om lov, så kommer jag nu dela med mig av detta råa recept som gör både mage och smaklökarna glada!
          Sötpotatis- & rödbetsnudlar m. avocadodressing     
1-2 sötpotatisar 
6 rödbetor
6 salladslökar
 
dressing:
2 mogna avocado
1 solovitlök
0,6 dl saft från pressad lime eller citron
1,2 dl saft från pressad apelsin
1,2 dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1-2 msk agavesirap  
0,5-1 tsk salt
2-3 krm mald svartpeppar
ca 2 dl korianderblad (färsk)
  • Skala sötpotatis och rödbetorna. Skiva salladslöken på snedden i mindre bitar. 
  • Svarva (eller hyvla + strimla) sötpotatisen och rödbetorna. Lägg i kallt vatten i 5-10 min. Häll av vattnet och blanda sedan med den skivade salladslöken.
  • Mixa ingredienserna till dressingen och smaka av. Ringla sedan över salladen och servera direkt.
Smaklig måltid!