Snabblagad Fisk- & Skaldjurssoppa

Söndagen är kommen och vips så är snart ännu en vecka och helg över. Många av er kanske står i köket just nu och förbereder inför veckans matlådor eller den lite mera ombonade söndagsmiddagen, medan andra av er kanske inte ens har orkat tänka tanken på mat. Det fina med söndagar är ju att chansen ofta finns till att göra precis vad man vill, hur man vill, när man vill, oavsett vad som hänt tidigare under veckan eller vad som komma skall. Personligen är jag en människa som gillar att ha saker planerade och ha lite koll på läget, så om någon timme är det jag som står i köket för att fixa ihop mat till åtminstone ett par av den kommande veckans måltider. Först ska jag dock ägna en stund åt att bara dega i soffan efter dagens träningspass, för det säger kroppen att den vill. 
 
För dig som inte gillar att planera lika mycket som jag, och ofta hamnar i situationer där du är alldeles för hungrig för att göra något avancerat, så kommer här ett litet tips på något både enkelt, gott och en gnutta elegant om man så vill! En snabblagad fisk- och skaldjurssoppa som inte tar mer än max 10 minuter att både förbereda och laga, mycket tack vare att man använder en färdig soppa som bas. Att basera sin kost på merparten halv- och helfabrikat är ingenting jag varken rekommenderar eller föredrar men ibland kan de vara bra att ta till när tiden eller inspirationen inte finns till hands för att orka med att skapa något från grunden. Man ska även komma ihåg att alla halvfabrikat inte är dåliga, långt ifrån faktiskt, utan det handlar mer om att göra de rätta valen även där. Ta en titt på innehållsförteckningen innan ni lägger ner varan i korgen eller vagnen, och fråga er själva om varan innehåller sådant som ni vill stoppa i er kropp. Ett enkelt riktmedel är att undvika halv-/helfabrikat där socker står bland de första ingredienserna, för tyvärr använder många fabrikanter socker som utfyllnad i sina produkter. Om produkten däremot innehåller sådant ni själva hade kunna tänka er att lägga ner i era grytor, ja då finns det egentligen inga hinder för att äta dem.
Fördelen med den här soppan är att den lätt går att variera efter vad som finns hemma, hur hungig man är eller vad man är sugen på. Här pyttsade jag i en torskfilé och lite räkor eftersom det var vad jag hittade i frysen men man hade lätt bygga på soppan med lite härliga grönsaker, en bit lax och lite saffran. Endast fantasin begränsar måltiden.
        Snabblagad Fisk- & Skaldjurssoppa      2 port.
1 pkt Toskansk Tomatsoppa (5 dl)
1 st torskryggfilé eller laxfilé (ca 125 g)
ca 100 g tinade räkor med skal
timjan (färsk eller torkad)
salt
  • Häll upp soppan i en kastrull. Värm upp den medan du skalar räkorna och delar fisken i mindre bitar. Salta fisken lite lätt.
  • När soppan börjat puttra, lägg ner fisken och timjan efter smak och låt sjuda ett par minuter tills fisken blivit genomkokt. Tillsätt räkorna till soppan när någon minut återstår så att de jämt hinner bli varma. 
  • Servera soppan direkt tillsammans med något gott bröd! 
Vill du hellre göra din soppa mer från grunden? Då hittar du receptet på en supergod saffransdoftande fisksoppa HÄR.
 
Smaklig måltid och ha en fortsatt trevlig söndag!
 
 
0 kommentarer publicerat i , Fisk & Skaldjur;
Taggar: Fisksoppa, Förrätt, Kelda, Räkor, Snabblagat, Snabbmat, Tomatsoppa, Torsk, Varmrätt, lättlagat