Hälsosamma Browniemuffins

27e maj står det i almenackan och tydligen så innebär det muffinsens dag! Denna härliga lilla skapelse som både kan avnjutas som bakverk och som mat beroende på vad man väljer att basera den på. Eftersom jag har fullt upp med opponering inför examen så hinner jag tyvärr inte baka några egna muffins idag men jag tänkte ändå påminna er om ett av mina mer hälsosamma recept, nämligen bönbrowniemuffins! Om man älskar mörk choklad så kommer man definitivt att gilla dessa. Och de blir ju knappast sämre av att de varken innehåller mjöl, mejerier eller vitt socker. Ett näringsspäckat bakverk med gott om fibrer, vitaminer och bra fetter, som dessutom fungerar att grädda som en kladdkaka i en springform om man hellre föredrar det! Att smeten innehåller bönor är inget man kommer att märka av över huvudtaget, se bara till att mixa smeten ordentligt.  
       Bönbrowniemuffins                ca 12 st
1 pkt svart bönor, ca 230 g avrunnen vikt (färdigkokta)
10 färska dadlar
2 ägg
ca 100 g kokosolja 
ca 6 msk kakao (eller 4 msk kakao + 75 g mörk choklad) 
4 msk flytande honung
2 tsk vaniljpulver
2,5 tsk bakpulver
  • Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bönorna noga och låt rinna av. Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med bönorna till en slät kräm. 
  • Blanda ner vaniljpulver, bikarbonat, honung och kakao med elvisp.
  • Smält kokosoljan (+ chokladen om du använder det) och vispa ner i bönkrämen tillsammans med äggen. Vispa till en jämn och fluffig smet.
  • Fördela ut smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 15-18 min. Låt svalna en stund innan det är dags för fika!
Smaklig fika och ha en fin fortsättning på dagen! 

Medelhavslax m. färskpotatis

Nu kommer här ett tips för alla er som uppskattar en snabblagad fiskrätt. En otroligt tidseffektiv måltid med smaker från både sverige och medelhavet, som dessutom inte kräver alls många ingredienser. Vilket är väldigt uppskattat såhär dagarna innan löning när tiden dessutom är knapp. För ska jag vara helt ärlig så har jag inte haft någon lust att till att varken laga mat eller vara kreativ i tankarna de senaste veckorna, det har helt enkelt varit lite för många bollar i luften. Nu kan man dock se skymten av mållinjen och på lördag kan jag bocka av en sak från listan, nämligen att springa mitt första Göteborgsvarv. 21 km runt Göteborgs många gator tillsammans med de 64.000 andra anmälda. En folkfest som heter duga!
Så igår när jag kom hem från mitt sista löppass innan varvet så kände jag att maten var tvungen att gå fort att göra. Och visst gick det snabbt, för under tiden jag stod i duschen så hade både potatisen kokat klart och laxen blivit genomstekt. Jag kryddade min lax med en färdig Bruschetta-kryddmix från Gourmetgruppen men har man inte tillgång till denna så kan man själv blanda ihop sin egen kryddblandning av sina favorit-medelhavssmaker!
       Medelhavslax m. färskpotatis         4 port.
4 portionsbitar laxfilé
1/2 pkt fetaost
Bruschetta kryddmix
 
färskpotatis
salt
färsk dill
  • Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form och strö kryddmix över laxen. Smula sedan fetaost ovanpå och tillaga sedan mitt i ugnen till laxen är genomstekt (ca 15-20 min).
  • Koka under tiden potatisen tillsammans med ett par dillkvistar.
  • Servera gärna med en klick smör och lite goda grönsaker!
Mitt bästa knep när man ska koka potatis är att koka upp det mesta av vattnet i en vattenkokare. Potatisen förlorar nämligen som mest näringsämnen under uppvärmningen innan den nått ungefär 40 grader. Genom att Tillsätta redan kokande vatten över potatisen så hettas den upp snabbare och förlorar således inte lika mycket näring ut i vattnet! Plus att det går mycket snabbare att få den att koka än om man sätter en kastrull med kallt vatten direkt på plattan. 
Smaklig måltid!
 
  

Somrig Räksallad

Trevlig måndag allesammans! Veckorna springer förbi i herrans fart och efter en lång dag fylld med uppsatsskrivande och träning skrek kroppen efter lite återhämtning i soffan. Och eftersom jag var extremt sugen på räkor så knallade jag förbi affären på vägen hem från gymmet och köpte lite smått och gott för en matig men fräsch räksallad! Ibland behöver det liksom inte vara svårare än så för att göra både kroppen och smaklökarna nöjda. Och i denna en aning stressade period uppskattar jag definitivt det här med lättförberedda måltider, som dessutom går att göra aptitliga även för ögat. 
 
 
Denna enkla skapelse bestod av inget mindre än handskalade räkor, kokt ägg, ärtskott, fetaost, tomat, gurka, paprika, rädisor, isbergssallad, gröna ärtor, oliver, citron och cantaloupemelon. Med en mjuk och fluffig bit ciabatta till. Gott som tusan helt enkelt.
 
Nu ska jag krypa till kojs för att ladda upp inför ännu en lång dag. Nedräkningen till examen har börjat och i slutet av denna vecka är det dags för första inlämningen av C-uppsatsen. Med andra ord är slutet nära och nu är det bara att köra så det ryker och göra sitt allra bästa!  
 
 
 
Visa fler inlägg